Makedonya’da 1.800’den fazla sağlık çalışanı hastanelere dava açtı

Kuzey Makedonya’da 1.800’den fazla sağlık çalışanı, çalıştıkları devlet hastaneleri ve kamu sağlık kurumlarına karşı dava açarak, ödenmeyen maaş ekleri için toplamda 2 milyon euronun üzerinde alacak talep ediyor.

Davaların; fazla mesai, gece çalışması, vardiyalı çalışma, pazar günleri ve resmi tatillerde yapılan çalışmalar karşılığında ödenmeyen ek ücretlerle ilgili olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sasho Klekovski, gerçek dava sayısının daha yüksek olabileceğine dikkat çekerek, “Bu veriler Fon’un anketine dayanıyor. Bu da çalışanların yüzde 10 ila 20’sinin dava açtığını gösteriyor. Davaların yüzde 70’i ise 10 kurumda yoğunlaşmış durumda ve bunların çoğu genel hastaneler kategorisinde yer alıyor” dedi.

Klekovski, en fazla davanın 317 dosya ile Kumanova Genel Hastanesi’nde görüldüğünü, en büyük mali etkinin ise Bitola Klinik Hastanesi’nde beklendiğini ifade etti.

Hastane yöneticilerine çağrıda bulunan Klekovski, yasalar ve toplu sözleşmeler çerçevesinde çalışan haklarının uygulanması gerektiğini vurgulayarak, mahkeme masraflarından kaçınmak için uzlaşma yoluna gidilmesini önerdi.

Aynı zamanda sağlık çalışanlarına da seslenen Klekovski, özellikle kurumsal verimliliğin düşük olduğu yerlerde davalardan vazgeçilmesini istedi. “Aynı kurumlarda hem en yüksek ek ödemeler hem de en fazla dava sayısı görülüyor. Bu durum kurumların sürdürülebilirliğini doğrudan etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Klekovski ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve sendikalarla birlikte, yasa ve toplu sözleşmelerin uygulanmasındaki belirsizlikleri gidermek için çalışma yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda hukukçular ve bağımsız sendika temsilcilerinden oluşan bir grubun, mevzuattaki “gri alanları” tespit ederek çözüm üretmesi hedefleniyor.

Read Previous

Arnavutluk Parlamentosu’nda gensoru önergeleri gündemde