Kuzey Makedonya Elektrik Üretim Şirketi (ESM), Kosova Enerji Şirketi (KEK) ile üç yıllık stratejik anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında ESM, Kosova’nın Obiliç kentindeki kömür madeninde yaklaşık 3 milyon ton kömür çıkarma hakkı elde etti.
Anlaşmaya göre kömürün ton fiyatı üç yıl boyunca 24,4 avro olarak sabitlenecek. Kömürün Kuzey Makedonya’daki termik santrallerde kullanılmasıyla elektrik üretiminin yıllık yaklaşık 800 GWh artması ve yaklaşık 57 milyon avro ek gelir sağlanması bekleniyor.
ESM Genel Müdürü Lazo Uzunçev, Kosova’dan yılda yaklaşık 800 bin ton kömür getirilebileceğini belirterek, bu miktarın sınır kapılarındaki taşıma kapasitesi dikkate alınarak belirlendiğini söyledi.
Kosova’daki Obiliç kömür havzasından çıkarılacak linyitin düşük kükürt ve kül oranına sahip olduğu, ortalama kalori değerinin ise yaklaşık 1950 kcal/kg olduğu bildirildi. Bu özelliklerin Bitola ve Oslomey termik santrallerinin ihtiyaçlarına uygun olduğu belirtildi.
ESM, kömürün çıkarılması, kalite kontrolü, yüklenmesi ve Bitola ile Oslomey termik santrallerine taşınması için hizmet verecek şirketi belirlemek üzere ağustos sonuna kadar ihale açacak.
Şirkete göre anlaşma, Kuzey Makedonya’nın elektrik üretiminde termik santrallere olan bağımlılığının devam edeceği önümüzdeki üç yıllık dönemde enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak. ESM ayrıca uzun vadede ülkenin elektrik alanında sürekli net ihracatçı konuma gelmesini hedefliyor.












