Kuzey Makedonya’da 3,3 milyar euroluk kamu yatırımı planı

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, önümüzdeki beş yıl içinde toplam 3,3 milyar euro değerinde kamu yatırımı gerçekleştirme imkânının gündemde olduğunu açıkladı.

Söz konusu plan, yeni kurulan Kamu Yatırımları Komitesi toplantısında ele alındı.

Mickoski, bu komitenin kurulmasıyla birlikte kamu yatırımlarının yönetiminde yeni bir dönemin başladığını belirterek, projelerin uygulanmasının daha etkin şekilde izleneceğini vurguladı. Yatırımların önemli bir bölümünün inşaat sektörüne ayrılacağını ifade eden Mickoski, yıllık 600 milyon euronun üzerinde harcama öngörüldüğünü ve ekonomik büyümenin yüklenicilerin performansına da bağlı olacağını söyledi.

Maliye Bakanı Gordana Dimitrieska-Koçoska ise 5 milyon euronun üzerindeki projeler için yeni bir karar alma modeli uygulanacağını açıkladı. Bu modelin daha fazla şeffaflık ve daha iyi bütçe planlaması sağlayacağını belirten Bakan, söz konusu projelerin henüz fikir aşamasında olduğunu ve Komite tarafından önceliklendirilerek değerlendirileceğini kaydetti.

Planlanan yatırımlar birçok sektörü kapsıyor. Ulaştırma alanında demiryolu modernizasyonu, yeni lokomotif alımı ve Koridor 8 ile Koridor 10 üzerinden bağlantıların güçlendirilmesi hedefleniyor. Eğitimde ise FİNKi, Beden Eğitimi, Spor ve Sağlık Fakültesi ile “Ana Teresa” Üniversitesi’ne yatırımlar öngörülüyor.

Sağlık sektöründe Tetovo, İştip ve Kičevo’da bölgesel klinik hastanelerin geliştirilmesi planlanırken, dijital dönüşüm kapsamında devlet veri merkezi kurulması ve siber güvenliğin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Tarım ve su yönetimi alanında “Zletovica” ve “Streževo” sistemlerine yatırım yapılması ve su kaynaklarının yenilenmesi planlanıyor. Enerji sektöründe ise ESM (Kuzey Makedonya Elektrik Şirketi) aracılığıyla yeni kapasite oluşturulması, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve mevcut altyapının modernize edilmesi öngörülüyor.

Kamu Yatırımları Komitesi’nin, bütçe yasası çerçevesinde kamu kaynaklarının daha verimli ve hesap verebilir şekilde kullanılmasını sağlaması amaçlanıyor.

Read Previous

Koridor 8’de ilerleme: Beljakovce–Kriva Palanka demiryolu hattında çalışmalar hızlandı

Read Next

Şar Dağı Milli Parkı, Avrupa’nın Kahverengi Ayı Koruma Projesine Dahil Oldu