Koyun çiçeğiyle mücadelede Türkiye’den Makedonya’ya 500 bin doz aşı

Kuzey Makedonya’da 7 bin ila 10 bin arasında koyunun itlaf edildiği salgınla mücadelede Türkiye devreye giriyor. Türkiye tarafından bağışlanan 500 bin doz aşının önümüzdeki günlerde ülkeye ulaşması bekleniyor.

Kuzey Makedonya’da koyunlar arasında yayılan koyun çiçeği hastalığı nedeniyle yaklaşık 50 sürünün itlaf edildiği ve 7 bin ila 10 bin arasında hayvanın telef edildiği bildirildi.

Koyun Yetiştiricileri Birliği, hastalığın her gün yeni sürülere yayıldığını belirterek hükümete acil önlem çağrısında bulundu. Birlik Başkanı Naser Cemayili, hastalığa karşı uygun bir aşının temin edilmesini ve aşının hastalığa karşı etkili olduğunun doğrulanmasını istedi.

Bazı yetiştiricilerin kendi imkanlarıyla aşı temin etmeye başladığını belirten Cemayili, bunun ileride daha büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

Kuzey Makedonya Gıda ve Veterinerlik Ajansı Direktörü Oliver Milanov ise yetiştiricilere aşıyı kendi başlarına satın almamaları çağrısında bulundu. Milanov, Türkiye’nin sağladığı 500 bin dozluk aşı bağışının önümüzdeki günlerde ülkeye ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Tarım Bakanlığı da yetkililerin onayı olmadan aşı temin edilmesi ve uygulanmasının yaptırıma tabi olduğunu bildirdi. Böyle bir durumda yetiştiricilerin hastalıklı veya hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla itlaf edilen hayvanlar için tazminat alma hakkını kaybedebileceği belirtildi.

Yetiştiriciler ise yalnızca aşılama değil, itlaf edilen hayvanlar için gerçek piyasa değerini karşılayacak tazminat ödenmesini talep ediyor. Bazı yetiştiriciler, ailelerinin nesiller boyunca geçimini sağladığı sürülerin itlaf edilmesinin kendileri açısından ciddi bir ekonomik yıkım olduğunu ifade ediyor.

Kuzey Makedonya’da yaklaşık 300 bin koyun bulunuyor.

Read Previous

Vuçiç: “İsrail’den insansız hava aracı alamayanlar, Sırbistan’dan alabilecek”

Read Next

Hırvatistan’da tehlikeli atık tartışması: Muhalefet oturumu terk etti