Kosova’da “Ohri anlaşması” karşıtı gösteri düzenlendi

Kosova ile Sırbistan arasında Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde varılan “sözlü anlaşma”, Kosova’nın başkenti Priştine’de onlarca vatandaş ve Kosova Sosyal Demokrat Partisi (PSD) üyeleri tarafından protesto edildi.

Priştine’nin ana meydanından hükümet binası önüne kadar yürüyen göstericiler, attıkları sloganlarla Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmaması çağrısında bulundu.

Göstericiler ayrıca Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Meclis Başkanı Glauk Konjufca’nın “Pinokyo gibi yalancı olduklarını ima eden” uzun burunlu resimlerini taşıdı.

Gösterinin organizatörlerinden PSD Genel Başkanı Dardan Molliqaj, Kosova ile Sırbistan arasında Ohri’de varılan anlaşmanın kötü bir anlaşma olduğunu söyledi.

Kurti’nin Sırp Belediyeler Birliğini “öz yönetim” ismiyle değiştirmeye çalıştığına vurgu yapan Molliqaj, “Kosova’ya olanların yerine gelebilecek bir isim yok. Kosova’ya olan şey açık; Kosova’daki Sırp topluluğu için bölgesel, etnik özerklik. Aynı şekilde, Ortodoks kiliseleri ve manastırları çevresinde de ülke dışı bir karaktere sahip özerk veya özel alanlar.” dedi.

Göstericiler, hükümet binasına devlet bayrakları yerine hükümetin teslimiyetini simgeleyen “beyaz bayraklar” astı ve “Kurti hükümetinin Kosova’nın perspektifini karartmasından dolayı” siyah sis bombaları attı.

Yaklaşık 1 saat süren gösteri olaysız sona erdi.

Sırbistan-Kosova ilişkileri

Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, 18 Mart‘ta Avrupa Birliğinin (AB) ara buluculuğunda Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde yaklaşık 12 saat süren müzakerelerde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini sağlayacak anlaşma konusunda mutabakata varmış ancak anlaşma metnini imzalamamıştı.

Kamuoyuna duyurulan Kosova ile Sırbistan ilişkilerini normalleştirecek 11 maddelik anlaşma, Sırbistan’ı Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya zorlamasa da her iki ülkenin birbirlerinin pasaport, diploma ve araç plakaları dahil resmi belge ve sembollerini tanımasını şart koşuyor. Kosova’dan ise ülkede çoğunlukla Sırpların yaşadığı yerleşim yerlerinde öz yönetim haklarına sahip olacak bir “Sırp Belediyeler Birliği” kurması talep ediliyor.

Kosova’da çoğunlukla Sırpların yaşadığı belediyelerde Sırp Belediyeler Birliği kurulmasına ilişkin anlaşma, AB’nin ara buluculuğunda 2013’te Kosova ile Sırbistan arasında imzalanmış ancak uygulamaya konulamamıştı.

Kosova, 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınmasına rağmen, kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birleşmiş Milletlere üye olamaması nedeniyle “Avrupa’nın donmuş ihtilaf bölgeleri”nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sırbistan, 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı olarak görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, AB ara buluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.

Read Previous

İskeçe Müftülüğü’nün “Çocuk ve Gençlik İftarları” başladı

Read Next

Bulgaristan, mutluluk sıralamasında sekiz basamak yükseldi