Kosova ve AB tedbirleri: Sonuçları uzun vadede hissedilecek bir çıkmaz

Avrupa Birliği’nin (AB) cezalandırıcı tedbirleri Kosova Hükümeti’ni tutum değiştirmeye zorlamadı, ancak vatandaşların refahını etkiledi.

Söz konusu tedbirlerin ne zaman kaldırılabileceği konusunda AB içinde net bir fikir birliğinin sağlananamamsı nedeniyle yaşanan  belirsizlikler. durumu şekillendirmeye devam ediyor.

Kosova’ya yönelik fonları dondurmanın ve üst düzey ziyaretleri askıya almanın üzerinden 20 ay geçmesine rağmen, AB Priştine’den ve ayrıca Avrupa Parlamentosu’ndan tekrar tekrar gelen taleplere rağmen bu tedbirleri kaldırmayı reddetmeye devam ediyor.

AB sözcüsü AB’nin geçici tedbirleri geri almasının, Kosova’nın, kuzeydeki gerginliği azaltmak yönünde  attığı adımlarla bağlantılı olduğu ve  tedbirlerin kademeli olarak kaldırılması için koşulların  çoktan belirlenmiş olduğunu hatırlattı.

AB, Haziran 2023’te, Başbakan Albin Kurti’nin, Sırpların çoğunlukta olduğu  ülkenin kuzeyinde etnik gerginlikleri körüklemedeki rolü nedeniyle  Kosova’ya karşı cezalandırdıcı tedbirler almıştı.

Tedbirlere rağmen Kurti geri adım atmayarak, Sırp para birimi  Dinar’ı kullanımdan kaldırdı, Sırbistan’ın kurumlarının çoğunu kapattı ve bu politikayı bir yetki uzantısı olarak savundu.

Kurti, AB tedbirlerini haksız olarak nitelendirerek, hukukun üstünlüğü ve ülkenin anayasallığı söz konusu olunca taviz vermeyeceğinbi açıklamıştı.

AB, Kosova’ya yönelik fonların askıya alınmasından özellikle hangi projelerin etkilendiğini açıklamamasına rağmen, askıya alınan fonların,  kültürden altyapıya kadar geniş bir yelpazede yer aldığını ve değerinin 100 milyon Euro’ya  kadar ulaştığı öğrendildi.





Kosovaport

Read Previous

Kayserispor, Bosna Hersekli teknik direktörü Sergej Jakirovic ile kaybetmiyor

Read Next

BM Komiseri Türk, Gazzelileri topraklarından çıkarma önerisinin kabul edilemez olduğunu bildirdi