Köprü Derneği, Balkan kökenli şairleri İstanbul’da buluşturdu

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı’nın destekleri, Türkiye Yazarlar Birliği iş birliğinde Köprü Derneği tarafından İstanbul’da “Balkan Şiir Gecesi” düzenlendi.

TİMEBALKAN

Köprü Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından Sultanahmet’teki TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen “Balkan Şiir Gecesi”nde Türk, Makedon, Arnavut, Boşnak ve Roman şairler kendi dillerinde şiirlerini okudu.

Timebalkan Haber Sitesi’nin medya sponsoru olduğu “Balkan Şiir Gecesi”ne Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, Rumeli Türkleri Vakfı (RUTEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Melek Aras, Rumeli Türkleri Vakfı Başkanı Nazım Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bahtiyar Aslan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsü eski müdürü Mehmet Samsakçı, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin, Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif, Timebalkan Haber Sitesi Genel Yayın Yönetmeni Seyyid Emin şairler, ve edebiyatseverler katıldı.

“Balkan Şiir Gecesi” katılımcıları

– Köprü Derneği kurulduğu günden bugüne iki ülke arasında iş birliğinin gelişmesinde köprü görevini üstleniyor

Programda konuşma yapan İstanbul Başkonsolosu Aktan Ago, programın Kültür Bakanlığı tarafından desteklenmesinin geceye ayrı bir önem kattığını söyledi.

Desteklerinden dolayı TYB İstanbul şubesine teşekkürlerini sunan Ago, “Köprü Derneği kuruluşu olan Mart 2003 yılından bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılı ve verimli etkinlikleriyle Kuzey Makedonya ve Türkiye Cumhuriyeti arasında iş birliğinin gelişmesinde köprü görevini üstlenmektedir. Hiç kuşkusuz ki gelecekte de kültür, edebiyat ve sanat alanında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

– İstanbul’da bir samimiyet ortamı oluşturmak istedik

MATÜSİTEB Genel Başkanı ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin de 6 yıldır her yıl Türk dünyasından farklı şairlerle Üsküp’te Türkçe şiirle buluştuklarını belirtti.

Emin, “Bu sefer de Balkanların farklı kültürlerini yansıtan Balkanların farklı milletlerini, farklı dillerde şiir yazan, kendi kültürlerini yansıtacak şekilde “Balkan Şiir Gecesi”ni İstanbul’da düzenliyoruz. Bir dönem aynı coğrafyanın vatandaşı olan ve o coğrafyanın o devletin bir dönem başkentliğini yapmış İstanbul’da bir buluşma, bir muhabbet, bir samimiyet ortamı oluşturmak istedik.” şeklinde konuştu.

– “Köprü Derneği, Balkanlarla Türkiye arasında köprü vazifesini hakkıyla yürütüyor”

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da İzmir’deki depremde hayatını kaybedenlere rahmet yarılalara acil şifalar diledi.

Pandeminin en büyük sloganın mesafe olduğunu ancak edebiyatın mesafeleri daralttığını kaydeden Bıyıklı, “Bugün yine bizi burada şiir birleştirdi, buluşturdu, tanıştırdı ve kaynaştırdı. İnşallah bundan sonraki zamanlarda ortak faaliyetlerle daha görkemli, daha çoşkulu bir şekilde buluşmaya, tanışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Köprü Derneği’ni yıllardan beri takip ettiklerini vurgulayan Bıyıklı, “Gerçekten Balkanlarla Türkiye arasında, İstanbul arasında köprü vazifesini hakkıyla yürütüyor. Bu vesileyle hassaten emek verenlere, gönül verenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Balkanlar bizim edebiyatımızda çok canlı şekilde işlenmiş ve işlenmeye de devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TYB Başkanı Mahmut Bıyıklı, Boşnak şair Suada Haydarpaşiç’e beratını takdim etti

“Gönlümüzün diğer yarısı da aslında İstanbul’dur”

Köprü Derneği Başkanvekili Mehmed Arif ise Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı ve TYB İstanbul Şubesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Üsküp’ün birçok anlamdan çok önemli ve değerli olduğunun altını çizen Arif, “Gönlümüzün diğer yarısı da aslında İstanbul’dur. Çünkü biraz şiire, edebiyata baktığımızda her zaman İstanbul ve Türkiye bir ilham kaynağı olmuştur. İstanbul üzerine, Türkiye üzerine şiir yazmayan neredeyse Rumelili, Balkan kökenli şair bulunmamaktadır. O yüzden bu coğrafyada bir edebiyat etkinliği düzenlemek çok değerli.” ifadelerini kullandı.

Programda farklı milletlerden şairlerin yer aldığını anımsatan Arif, “Böylelikle derneğimizin isminde de belli olduğu üzere köprü vazifesi görmekteyiz. Bu sadece somut olarak bir isim değil hem medeniyetler arasında bir köprü kurmak hem Anadolu ve Rumeli arasında bir köprü kurmak üzere kendimizi vazifeli görmekteyiz. Yaptığımız faaliyetlerle de bu vazifeyi İnşallah karınca kararınca sürdürmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Hatıra Fotoğrafı

Selamlama konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Seyhan Murtezan İbrahimi Türkçe, Makedonca ve Arnavutça olmak üzere üç dilde “Balkan Edebiyatı” sunumu yaptı.

Programın devamında şairler Vaso Nikolovski, Şafak Çelik, Lira Boyku, Sadi Karademir, Sevdiya Abdulova, Leyla Şerif Emin, Suada Haydarpaşiç, Mümin Ali ve Mehmed Arif Türkçe, Makedonca, Arnavutça, Boşnakça ve Romanca şiirlerini okudu.

Programın sonunda berat ve hediye takdimi gerçekleşti.

Köprü Derneği Başkanı Emin’den TYB İstanbul Şube Başkanı Bıyıklı’ya Üsküp Mustafa Paşa motifli halı hediyesi

Read Previous

K. Makedonya’da günlük vaka sayısı 1000’i geçti

Read Next

Arnavut gazeteci yazar Bahiti: Avrupa’nın her iç veya dış başarısızlığının faturası Erdoğan’a kesiliyor