Anayasa Mahkemesi, uygulamasında ilk kez, kesin kararını yerine getirmeyen bir hâkim hakkında Cumhuriyet Savcılığı ve Yargı Konseyini bilgilendirdi.
Söz konusu hâkimin, Üsküp Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görev yaptığı ve gazeteci Nataşa Stojanovska’nın 27 Nisan 2017 olaylarıyla ilgili davasında işlem yaptığı belirtildi.
Mahkemenin açıklamasına göre, 24 Temmuz 2026 tarihinde her iki kuruma da, Eylül 2025’te Stojanovska’nın ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğinin tespit edildiği ve iki önceki mahkeme kararının iptal edildiği BZSP.br.8/2025 sayılı kararın uygulanmadığı yönünde bildirim gönderildi.
Bu tepkinin nedeni, avukat Filip Medarski’nin Üsküp Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi kararını uygulamadan yargılamanın yeniden yapılması talebini reddettiğini bildirmesi oldu.
Anayasa Mahkemesi’ne göre, hâkim kararında Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine atıfta bulundu, ancak Anayasa Mahkemesi kararlarının anayasal niteliklerini — kesinlik, icra edilebilirlik ve genel bağlayıcılık — göz önünde bulundurmadı.
Mahkeme, bunun Eylül 2024’te yürürlüğe giren yeni karar icra mekanizmasının uygulandığı ilk vaka olduğunu belirtti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının cezaî sorumluluk doğurabileceğini, bu konuda yetkinin Cumhuriyet Savcılığı ve mahkemelere ait olduğunu hatırlattı.
Dava, gazeteci Nataşa Stojanovska’ya ilişkindir. Stojanovska, 27 Nisan 2017’de Parlamento’ya yapılan şiddetli baskın sırasında, “24 Vesti”nin akredite muhabiri olarak görev yaparken tehditlere maruz kalmış ve görevini yerine getirmesi engellenmiş, yetkili kurumlar tarafından yeterli koruma sağlanmamıştır.












