Karadağ ve Mısır İlişkilerinde Yeni Dönem: Kahire Büyükelçiliği Açılacak

Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatović ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, pazartesi günü Kahire’de yaptıkları görüşmede iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını açıkladı.

İki lider, Karadağ’ın Mısır’ın başkentinde büyükelçilik açacağını duyururken, ekonomik ortaklığın güçlendirilmesi konusunda da anlaşmaya vardı.

Görüşme, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 20. yıl dönümünde gerçekleştirildi. Liderler; siyasi diyaloğun artırılması, ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ve kurumlar ile iş dünyaları arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi konusunda kararlılıklarını yineledi.

Karadağ Kahire’de büyükelçilik açacak

Görüşmelerin en önemli sonuçlarından biri, Karadağ’ın Kahire’de büyükelçilik açılması için çalışmaların başlatılması kararı oldu. Bu, Podgorica’nın Mısır’daki ilk sürekli diplomatik temsilciliği olacak.

Milatović, “Kahire’de büyükelçiliğimizin açılması için somut adımlar konusunda anlaşmaya varmamız beni özellikle memnun ediyor. Bu temsilcilik; siyasi diyalog, ekonomik iş birliği ve Karadağ ekonomisinin Mısır, Afrika ve Orta Doğu pazarlarındaki varlığı için önemli bir dayanak olacaktır” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ise iki ülke ilişkilerinin 20. yıl dönümünün ve Karadağ Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinin yeni bir iş birliği aşaması için fırsat oluşturduğunu belirtti.

“Daha güçlü siyasi diyalog ve daha yoğun ekonomik iş birliği sayesinde ortak çıkarlarımız doğrultusunda somut sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Ekonomi, turizm ve liman iş birliği öne çıkıyor

İki lider, gelecekteki iş birliğinin daha fazla yatırım, ticaret hacminin artırılması ve denizcilik, turizm, ticaret ile kültür alanlarında daha yakın ilişkiler üzerine kurulması konusunda mutabık kaldı.

Ziyaret kapsamında Karadağ Ticaret Odası ve Yatırım Ajansı temsilcilerinin katılımıyla bir iş forumu da düzenlenmesi planlanıyor. Forumla iki ülke şirketlerinin bir araya getirilmesi ve yatırım fırsatlarının tanıtılması hedefleniyor.

Milatović, siyasi anlaşmaların somut projelere dönüştürülmesinin amaçlandığını belirterek, “Bu ziyaretin yeni iş bağlantıları oluşturmasını ve her iki ülkenin vatandaşlarının sonuçlarını görebileceği projeleri başlatmasını bekliyorum” dedi.

Görüşmelerde ayrıca Karadağ Liman İdaresi ile İskenderiye Liman İdaresi arasında yapılması planlanan anlaşma da ele alındı. Anlaşmanın, Bar Limanı ile İskenderiye Limanı arasındaki iş birliğini geliştirmesi ve yeni denizcilik ile ticaret yolları açması bekleniyor.

Liderler ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunarak barış, istikrar ve çok taraflı iş birliğine bağlılıklarını vurguladı.

Milatović, es-Sisi’yi Karadağ’ı ziyaret etmeye davet etti. Bu ziyaret gerçekleşirse Mısır Cumhurbaşkanı’nın Karadağ’a gerçekleştireceği ilk ziyaret olacak. Es-Sisi ise davete olumlu yanıt verdi.

Read Previous

TDP’den Gostivar’da vatandaşlara içme suyu desteği

Read Next

Bosna Hersek’te 1992’de öldürülen beş kurban için cenaze namazı kılındı