K. Makedonya’daki Türk milletvekilleri güven oylaması ile ilgili konuştu

Kuzey Makedonya Meclisi’nde perşembe günü hükümet için yapılacak güven oylaması öncesinde Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve milletvekili Beycan İlyas ve Türk Hareket Partisi (THP) Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim’e ülkedeki son durumu ve güven oylamasındaki tutumlarını sorduk.

TIMEBALKAN ÖZEL

TDP Genel Başkanı ve milletvekili Beycan İlyas, ülkede yerel seçim sonuçlarının getirdiği yeni bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

İktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) yönettiği belediyeleri kaybetmesinin ardından muhalefet tarafından hükümetin düşürülmesi konusunda inisiyatif başlatıldığını hatırlatan İlyas, “Biraz geriye gidebilirsek ikinci turun hemen akabinde pazartesi günü hükümeti oluşturan parti liderlerinin bir toplantı yaptı. O toplantıda bütün partiler tarafından hükümetin çalışmasının devam etmesi gerektiğini, yerel seçimler sonucunun hükümet çalışmasını etkilemesinin söz konusu olmaması gerektiği noktasında hemfikirdik.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Zoran Zaev’den istifasına yönelik açıklama istediklerini kaydeden İlyas, Zaev’in bölge ülkelerinden örneklerle kararını gerekçelendirdiğini ve istifa noktasında kararlı olduğunu belirtti.

– İlyas: TDP yarınki Merkez Yönetim Kurulu’nda yapılacak toplantı sonucunda hükümete devam mı yoksa muhalefete destek mi kararı verilecek

Perşembe günü mecliste yapılacak güven oylamasıyla ilgili tutumuna yönelik soruyu yanıtlayan İlyas, “Bunu sadece milletvekili olarak görmemek lazım. Ben bir partinin milletvekiliyim, dolayısıyla ayrıca partinin Genel Başkanlığını da yapmaktayım ve bu siyasi çalkantılı dönemde biz nasıl hareket etmemiz gerektiğini, tam bir net cevap verebilmek açısından ben dün hem iktidarla görüştüm, muhalefet partisiyle de görüştüm akabinde Arnavut muhalefet partisi ve iktidardaki partiyle de görüşme yaptım. Onlarla bilgi alış verişinde bulundum ve sonuç itibariyle bu ciddi bir karar olacağı için yarın TDP Merkez Yönetim Kurulu’nda yapılacak toplantı sonucunda hükümete devam mı yoksa muhalefete destek mi kararı verilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Güven oylaması ile ilgili kişisel görüşünün ne olduğunu yorumlamaktan kaçınan İlyas, “Şu anda bunu ifade etmem parti organlarını toplamadan önce bir yön verme olarak algılanabilir. Bunun kararını biz parti organına bırakacağız. Dolayısıyla partide bu mesele görüşülecek. Malumunuz görüyorsunuz tüm partiler bugünlerde toplantılarını yapmak durumundalar.” yanıtını verdi.

Siyasi krizin aşılması gerektiğinin altını çizen İlyas, mevcut bir enerji krizinin beklediğini, halen salgın döneminde olunduğunu ve böyle hareketlenmelerin topluma, halka, devlete hem siyasi hem iktisadi hem sosyal açıdan zorluklar çıkarabileceğinin de düşüncesinde olduklarını ifade etti.

– İbrahim: THP ülkemizin güvenliğini ve geleceğini tehdit eden siyasi oluşumlar ve kişiler ile işbirliği içinde olmayacaktır

THP Genel Başkanı ve milletvekili Enes İbrahim de yaptığı yazılı açıklamada, parti olarak yerel seçimlerin ardından ülkede yaşanan siyasi gelişmeler ve siyasi krizi yakından takip ettiklerini söyledi.

Ülke ve toplum için kolay bir süreç olmadığını kaydeden İbrahim, “Parti olarak sürecin olgunluk ve sağduyu ile yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Krize neden olan hususların çözüme kavuşturulması yönünde Türk Hareket Partisi tecrübesi ve birikimiyle katkı verecek donanıma sahiptir. Bizim için en önemli olan husus ülkemizin güvenliği ve geleceğidir. Türk Hareket Partisi ülkemizin güvenliğini ve geleceğini tehdit eden siyasi oluşumlar ve kişiler ile işbirliği içinde olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ortak değerlerin ve birlikte yaşama kültürü ilkesinin ülkenin huzuru için önemli etkenler olduğuna dikkati çeken İbrahim, “Etnik ve dini kutuplaşmaya neden olan, ayrıştırıcı politikalar üreterek, sadece nefret ile beslenen ve toplumu kutuplaştıranlar hedeflerine ulaşamayacaklar. Aynı zamanda tüm siyasi oluşumlar ile özgür düşünceye sahip olan vatandaşların ülkemizin güvenliğini ve geleceğini tehdit eden siyasi partilere mesafe koymaları doğrultusunda bir çağrıda bulunuyoruz. Türk Hareket Partisi siyasi sahnede sergilemiş olduğu olgunluk ve net duruşu ile örnek teşkil etmeye devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

– Kuzey Makedonya’daki son siyasi gelişmeler

Kuzey Makedonya’da 31 Ekim’de yerel seçimlerin ikinci turu düzenlendi. İktidar partisi Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği’nin (SDSM) başkent Üsküp ve birçok belediyeyi kaybetmesinin ardından Zoran Zaev, seçim başarısızlığını üstlenerek başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerinden istifa ettiğini açıklamış anca istifasını Meclis’e sunmamıştı.

Başbakan Zoran Zaev’in istifası ardından hükümet koalisyonunu oluşturan siyasi partilerden Zaev’e ve mevcut hükümete destek açıklamaları gelirken, ana muhalefet partisi VMRO DPMNE Genel Başkanı Hristijan Mickoski, yeni hükümet çoğunluğu ve hızlı erken genel seçim çağrısında bulunmuştu.

5 Kasım Cuma günü VMRO DPMNE, Arnavut İttifakı, Alternativa, Besa Hareketi ve Levica temsilcilerinin mecliste yaptığı toplantı sonrasında muhalefet tarafından yeni meclis çoğunluğunun oluşturulduğu açıklanmıştı.

Başbakan Zaev’in istifasını sunmaması ardından söz konusu yeni çoğunluk tarafından hükümete karşı güvenoyu önergesi verildi.

Meclis’te mevcut hükümet için perşembe günü güven oylaması yapılacak.

120 sandalyeli Kuzey Makedonya Meclisi’nde hükümetin güvenoyu alabilmesi için 61 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Read Previous

ABD’den Yunanistan’a sevkiyat: Dedeağaç gözlemevine dönüşüyor

Read Next

Kuzey Makedonya’da enerji sektöründe kriz ilan edildi