Hırvatistan ile Güney Kore arasında enerji ve savunma sanayisinde iş birliği görüşmeleri

Hırvatistan Ekonomi Bakanı Ante Šušnjar, Güney Kore’ye gerçekleştirdiği iki günlük ziyarette nükleer enerji, savunma sanayisi, gemi inşası ve ileri teknolojiler alanlarında yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Hırvatistan’ın Güney Kore’ye ihracatının 2026 yılının ilk yarısında yüzde 39,8 arttığı açıklandı.

Hırvatistan Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Ante Šušnjar, Güney Kore ziyareti kapsamında kamu kurumlarının ve büyük şirketlerin temsilcileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmelerde iki ülke şirketleri arasında ortak projelerin geliştirilmesi, Hırvatistan’a yeni yatırımların çekilmesi ve Hırvat ürünlerinin Güney Kore pazarındaki payının artırılması konuları ele alındı.

Nükleer enerji alanında iş birliği gündemde

Šušnjar, Güney Kore’nin Incheon kentinde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) 6. Uluslararası Nükleer Enerji Bakanlar Konferansı’na katıldı.

Konferansta Hırvatistan’ın nükleer enerji alanındaki gelecek planlarını tanıtan Šušnjar, enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve ekonominin rekabet gücünün artırılması açısından nükleer enerjinin önemine dikkat çekti.

Hırvatistan’ın, Slovenya’daki Krško Nükleer Santrali’nin ortak sahipliği sayesinde nükleer enerji alanında 40 yılı aşkın deneyime sahip olduğu belirtildi.

Yeni nükleer enerji kapasitesi oluşturulmasına ilişkin değerlendirmelerde güvenlik, kendini kanıtlamış teknolojiler ve ekonomik verimliliğin ön planda tutulduğu ifade edildi.

Šušnjar, Güney Kore Bilim ve Bilgi İletişim Teknolojileri Birinci Bakan Yardımcısı Koo Hyuk-chae, Kore Atom Enerjisi Araştırma Enstitüsü (KAERI) ve Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) temsilcileriyle de görüştü.

Krk LNG terminali ve enerji altyapısı ele alındı

Güney Kore Enerji Bakan Yardımcısı Lee Ho-hyeon ile gerçekleştirilen görüşmede nükleer enerji, enerji arz güvenliği, altyapı yatırımları ve temiz enerjiye geçiş konuları değerlendirildi.

Šušnjar, Hırvatistan’ın Orta ve Güneydoğu Avrupa’nın enerji tedarikindeki stratejik rolüne dikkat çekti.

Bu kapsamda yıllık 6,1 milyar metreküp kapasiteye sahip Krk Adası’ndaki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali, doğal gaz altyapısı ve JANAF petrol boru hattı sistemi hakkında bilgi verdi.

Bakan ayrıca SK Innovation E&S şirketiyle LNG, yenilenebilir enerji, enerji depolama, hidrojen teknolojileri ve karbon yakalama ile depolama alanlarında olası iş birliklerini görüştü.

Hırvat tersaneleri Güney Koreli şirketlerle ortak projeler geliştirebilir

Ziyaretin önemli gündem maddelerinden biri de gemi inşa sanayisindeki iş birliği fırsatları oldu.

Šušnjar, Seongnam kentindeki HD Hyundai Heavy Industries Küresel Araştırma ve Geliştirme Merkezini ziyaret ederek Güney Koreli şirketin Hırvatistan’daki Uljanik, 3. maj ve Iskra tersaneleriyle iş birliği yapmasını destekledi.

Görüşmelerde ortak gemi inşa projeleri, teknoloji transferi, gelişmiş denizcilik teknolojileri ve tahrik sistemleri ele alındı.

Hırvat ekipman üreticileri ile mühendislik ve teknoloji şirketlerinin uluslararası tedarik zincirlerine katılması üzerinde de duruldu.

Ayrıca küçük modüler nükleer reaktörler gibi yeni enerji teknolojilerinde iş birliği imkânları değerlendirildi.

Savunma sanayisinde ortak üretim fırsatları

Šušnjar, Güney Koreli LIG Defense & Aerospace şirketinin temsilcileriyle de bir araya geldi.

Görüşmede iki ülkenin savunma sanayileri arasındaki mevcut iş birliğinin genişletilmesi ve yeni ortak projelerin geliştirilmesi ele alındı.

Potansiyel ortaklar arasında Hırvatistan’dan DOK-ING, ORQA, Končar ve OIV şirketleri öne çıkarken, Ericsson Nikola Tesla ve FRIPOL da iş birliği yapılabilecek şirketler arasında gösterildi.

Hırvatistan Ekonomi Bakanlığı, ülkedeki şirketlerin insansız kara sistemleri ve modüler mühimmat gibi ileri savunma teknolojilerinde deneyime sahip olduğunu belirtti.

Bu teknolojilerin ortak geliştirme ve üretim projelerine temel oluşturabileceği, böylece Hırvatistan’daki üretim kapasitesinin ve ihracat fırsatlarının artırılabileceği ifade edildi.

Güney Kore’ye ihracat yüzde 39,8 arttı

Šušnjar, Kore İthalatçılar Birliği (KOIMA) Başkanı Youn Young-mi ile de görüşerek Hırvat ihracatçıların Güney Koreli alıcılar ve distribütörlerle buluşturulması konusunu değerlendirdi.

Sanayi ve elektrik ekipmanları, makine üretimi, gıda, ilaç ve kozmetik ürünleri ihracat potansiyeli yüksek alanlar olarak belirlendi.

Hırvatistan İstatistik Kurumunun verilerine göre ülkenin Güney Kore’ye mal ihracatı, 2026 yılının ilk altı ayında 9,7 milyon ABD dolarına ulaştı.

Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,8’lik artışa karşılık geliyor.

“Hedefimiz sürdürülebilir ekonomik ortaklıklar kurmak”

Ekonomi Bakanı Šušnjar, Hırvatistan’ın enerji kapasitesini geliştirirken yerli üretimi, teknolojik bilgi birikimini ve ihracatı da güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

“Güvenilir enerji tedariki ve öngörülebilir maliyetler her Hırvat şirketi için önemlidir. Bu nedenle enerji kapasitemizi geliştirirken yerli bilgi birikimini, üretimi ve ihracatı da artırmak istiyoruz.” dedi.

Güney Koreli ortaklarla Hırvat şirketlerinin ürünleri, mühendislik çözümleri ve teknolojileriyle katılabileceği projeler aradıklarını belirten Šušnjar, temel hedefin Hırvatistan ekonomisine daha yüksek katma değer sağlayacak sürdürülebilir iş ortaklıkları oluşturmak olduğunu vurguladı.

Read Previous

İngiltere’nin Makedonya’daki yeni Büyükelçisi Sivagnanam görevine başladı

Read Next

Bosna-Hersek’te Federal Polis Teşkilatından yaklaşık 487 bin avroluk araç alımı