Filipçe: Hükümet reform gündemini kasten engelliyor

SDSM lideri Venko Filipçe, reform ajandasının tamamen durduğunu ve sürelerin dolmak üzere olduğunu belirterek hükümeti sert şekilde eleştirdi. Filipçe, 33 yasadan yalnızca 2’sinin “meclis manevralarıyla” geçirilebildiğini öne sürdü.

Filipçe’ye göre hükümet, hukuk devleti alanındaki Avrupa mekanizmalarından kaçınmak için süreci bilinçli şekilde yavaşlatıyor ve sıkı denetime tabi AB hibeleri yerine, şeffaf olmayan büyük kredilerle borçlanmayı tercih ediyor.

Bu eleştiriler, Avrupa Konseyi Başkanı’nın yarınki ziyareti öncesinde geldi. Filipçe, bu ziyarette anayasa değişikliklerinin ilerleme için tek yol olduğuna dair net bir mesaj verilmesini beklediğini söyledi ve hükümeti, halkın görüşünü almak istiyorsa referandum düzenlemeye çağırdı.

İktidardaki VMRO-DPMNE ise bu eleştirilere sert yanıt verdi. Parti, Kuzey Makedonya’nın, Avrupa Birliği’nden açık, güçlü ve yazılı garantiler almadan mevcut tutumundan “bir milimetre bile” geri adım atmayacağını vurguladı.

VMRO-DPMNE, ayrıca vatandaşların, Zoran Zaev ve Filipçe’nin öncülük ettiği politikalar nedeniyle, özellikle anayasal isim değişikliği sürecinde ağır bir bedel ödediğini savundu.

Yarın gerçekleşecek Avrupa Konseyi Başkanı ziyareti, ülkenin AB yolunda nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda derin iç siyasi görüş ayrılıklarının yaşandığı bir döneme denk geliyor.

Read Previous

Hükümet, petrol türevlerine uygulanan özel tüketim vergilerini azaltmaya yönelik tedbiri 15 Haziran’a kadar uzattı

Read Next

Kosova’da 5 kişiye savaş suçu iddianamesi