Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 Yol Güvenliği Raporu’nda trafik kazalarında ölüm oranının en yüksek olduğu bölgeler, Afrika ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Akdeniz olarak gösteriliyor. 5 ana risk faktörü ise hız, alkollü sürüş, kask kullanmamak, emniyet kemeri takmamak, çocuk koltuğu bulundurmamak…
Trafik kazaları dünyada ölüm nedenleri arasında 8’inci sırada. Kazada ölenlerin büyük çoğunluğunu 15-29 yaş arası gençler oluşturuyor. Acil önlem alınmazsa bu gidişle 2030’da trafik kazaları ölüm nedenleri arasında 5’inci sıraya yükselecek. Bazı ülkeler aldıkları önlemlerle trafik kazalarında yaralanan vatandaşlarının sayısını azaltmayı başarıyor. 2010’da dünya çapında hükümetler sürüş güvenliğinin sağlanması için ortak bir plan üzerinde anlaştı. Hedef 2020’ye kadarki dönemde trafik kazalarından ölümleri azaltarak 5 milyon kişinin hayatını kurtarmak. Bu rapor plana katılan 182 ülkede yıllık trafik kazalarının haritasını çıkartarak ülkelerin ortak eylem planına destek olacak bir referans oluşturmayı amaçlıyor.
Dünya genelinde yollarda her yıl ortalama 1 milyon 240 bin kişi trafik kazalarında ölüyor. 2007’den bu yana kaza sayısında fazla değişim olmadıysa da trafiğe çıkan araç sayısına göre oranlandığında son 6 yıl içinde trafik kazalarının yüzde 15 arttığı görülmekte. 2007-2010 arasında 88 ülkede trafik kazalarından ölüm oranlarının azalması alınacak önlemlerle bu sorununun çözülebileceğine işaret ediyor.