Bulgaristan’da 2022’de işsizlik oranı yüzde 4,2 düştü

Bulgaristan’da İstihdam Ajansı, 2022’de işsizlik oranının %4,2 gibi rekor düzeye düştüğünü açıkladı. 20 binden fazla işveren, istihdam bürolarında boş pozisyonlar için ilanlar verdi.

Bulgaria ON AIR televizyon kanalında yayınlanan “Bulgaristan Sabah” programına konuk olan Bulgaristan İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği ve Bulgaristan İstihdam Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Georgi Pırvanov, şunları kaydetti: “İş arayanlar açısından en başarılı yıl sona eriyor. Pandeminin başlangıcından bu yana en düşük işsizlik oranı ve en büyük ücret artışı kaydedildi. Personel sayısını aşağı doğru revize etmeyi planlayan, ancak yine de %86’sının personel sayısını olduğu gibi tutmayı veya artırmayı planlayan şirketlerin iki katına çıktığını gösteren bir anket sonuçlarımız var”.

Pırvanov, 2023 Mart-Nisan aylarında işsizliğin %6-7’ye kadar yükselebileceğini öngörüyor.

Uzman, “Dramatik sayıda işten çıkarmalar veya şirket iflasları beklemiyoruz. Ukrayna’daki savaşın nasıl gelişeceği çok önemli, çünkü hem Bulgaristan’daki hem de AB’deki durumu etkileyecek. İşten çıkarma dalgası yok, tam aksi görülüyor. Şimdi kış döneminde turizm sektörü için büyük bir personel talebi var ve yine bir kıtlık yaşanıyor. Önümüzdeki 2023’te artan bir işgücü ithalatı olacak ki bu şimdiden bir gerçektir. Bulgaristan’ın her yerinde her renkten ve milletten insanı göreceğimiz gerçeğine alışmalıyız” diye ekledi.

Onun ifadesine göre bu işin hem eksileri hem de artıları var.

Bulgaristan İstihdam Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, “Ayrıca yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarından yurda dönüş dalgası bekliyoruz. Bu, bu yıl üzerinde çok aktif olarak çalıştığımız hedeflerimizden biriydi. Sadece münferit vakalar değil, kesinlikle bir geri dönüş eğilimi var. Ukraynalı mülteci dalgası geçti ve onların çok azı çalışmaya başladı. İlk Rus mültecilerle görüşmeler yapıyoruz. Henüz bir dalga olmadı, ancak çatışma daha uzun sürerse, oldukça fazla sayıda Rus’un Bulgaristan’a yönelmesini bekliyorum” dedi ve doktor, hemşire ve öğretmen ihtiyacının çok yüksek düzeyde olduğunu vurguladı.

Pırvanov, “Bilişim sektöründe yıllardan beri ilk kez personel talebinde bir görüyoruz. Maliye alanında işten çıkarılan insanlar vardı ve orada da talep o kadar büyük değil. Şu anda aranan ana kitle, toplam arz açığı olan düşük vasıflı işçiler, elemanlar, operatörler, depo çalışanlarıdır. Muhasebe ile ilgili faaliyetler otomatik hale getirilecek” diye ekledi.

Gelecek yıl maaş artışının bu yıla göre daha düşük olacağını da dile getiren uzman, “Yüzde 10’u geçmesini beklemiyorum, ama her zamanki yüzde 5-6’yı da geçmeyecek. Ne yazık ki ücret artışı, enflasyonu yakalayamadı” dedi.

Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Rusya’da askere alınmak istemeyen Çeçenler, Bosna-Hersek üzerinden AB’ye gitmek istiyor 

Read Next

Kristo’dan AB ve NATO açıklaması