Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya, Ege Denizi, Tuna Nehri ve Karadeniz arasındaki ulaşım bağlantılarını güçlendirmek amacıyla 25 stratejik sınır ötesi ulaşım projesini kapsayan eylem planı imzaladı.
Brüksel’de imzalanan plan kapsamında belirlenen 25 projenin toplam değerinin yaklaşık 22,8 milyar avro olduğu bildirildi. Projeler arasında demir yolu ve kara yolu bağlantıları ile yeni köprülerin inşası yer alıyor.
Planın önemli projeleri arasında Ruse-Giurgiu-Bükreş demir yolu bağlantısının modernizasyonu ve mevcut köprünün elektrifikasyonu, Burgaz-Varna-Ruse demir yolu hattının modernizasyonu ve Tuna üzerinde Silistre ile Nikopol’de iki yeni köprü yapılması bulunuyor.
Ayrıca Bulgaristan-Romanya arasındaki Tuna su yolunun derinleştirilmesini öngören FAST2 Danube projesinin 2028’de, Ruse-Giurgiu arasında yeni demir yolu ve kara yolu köprüsünün ise 2032’ye kadar tamamlanması öngörülüyor.
Bulgaristan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Georgi Peev, ülkesinin stratejik önceliğinin Ege Denizi’ni Bulgaristan üzerinden Tuna Nehri, Romanya ve Avrupa ulaşım ağına bağlamak olduğunu belirtti.
Kırcaalihaber











