Bulgaristan ve Türkiye milletvekilleri, sınırdaki durumu, mülteci akışını ve ikili işbirliğini ele aldı

Bulgaristan ve Türkiye meclislerindeki iş güvenliği komisyonlarının temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantıda iki ülke sınırındaki mevcut durum, mülteci akışı ve Bulgaristan ile Türkiye arasındaki iş birliği ele alındı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İç İşleri Komisyonu Başkanı Celalletin Güvenç başkanlığındaki heyet, İç Güvenlik ve Asayiş Komisyonu Başkanı Hamit Hamit’in davetlisi olarak Bulgaristan’a çalışma ziyaretinde bulunuyor.

Hamit, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bulgaristan ve Türkiye içişleri bakanlıklarının mülteci baskısını caydırmak ve üstesinden gelmek için iyi bir iş birliğine yönelik çabalarını ve ortak eylemlerini memnuniyetle karşılıyoruz” diye kaydetti. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Meclis Grubu Başkan Yardımcısı olan Hamit, göçmen baskısının yıllardır var olduğunu, ancak son bir yılda bunun kanalcılar ve insan kaçakçıları tarafından organize edilen bir baskıya dönüştüğünü vurguladı. Komisyon Başkanı, “Kaçakçılar son derece saldırganlaştı, biz Bulgaristan’da kurban verdik, polisler görevlerini yaparken hayatını kaybettiler” diye ekledi.

Hamit, “Göçmen baskısıyla ve insan tacirlerine karşı mücadeleyle başa çıkmanın tek bir ülkenin gücü dahilinde olmadığına inanıyorum. Kaçakçı ve insan tacirlerinin gruplarını tespit etmek, hızlı kararlar almak ve bu suç gruplarını etkisiz hale getirmek için ortak çaba göstermemiz bizim için önemlidir. Her iki ülkenin ilgili devlet yapıları ve hizmet birimlerinin sürekli iletişim ve bilgi alışverişi içinde olduğundan eminim ve iç güvenliği komisyonlarında yer alan parlamenterlerin toplantısının her düzeyde bu etkileşime ek bir itici güç ve ivme kazandıracağına inanıyorum” dedi.  

Bulgaristan’ın AB üyesi olarak Birliğin sınırlarının korunmasında ön saflarda yer aldığını vurgulayan Komisyon Başkanı, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’ndan geçen insan sayısı bakımından Avrupa’nın en büyüğü olduğunu, aynı zamanda sınırımızın mülteci baskısı açısından en yoğun sınır kontrol noktalarından biri olduğunu kaydetti. Hamit, “Bu nedenle uygun çözümler bulmalı ve bu baskıyı etkisiz hale getirmeliyiz. Eminim ki her iki ülke de en azından Türkiye AB üyesi olana kadar bu mülteci baskısını durdurmak için gerekli araçları bulacak, çünkü Türkiye’yi AB üyesi olarak görmek istiyoruz” diye ekledi.

TBMM İç İşleri Komisyonu Başkanı Celalletin Güvenç, “Bizim için Bulgaristan müttefik bir ülke ve parlamento komisyonları arasındaki iş birliği ikili ilişkilerin gelişmesine destek olacaktır” diye kaydetti. Bulgaristan ile Türkiye arasındaki mükemmel ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, maalesef Covid-19 salgınının her iki ülkenin vatandaşları ve işletmeleri arasındaki yoğun temasların önünde bir engel oluşturduğuna dikkat çeken Güvenç, “O zaman iş birliği yapmak için pek fırsatımız olmadı, ama 2022’de bu değişti ve birbirimizle tekrar iletişime geçmeye başladık” diye ekledi. TBMM İç İşleri Komisyonu Başkanı, “Bizim için Bulgaristan Avrupa’ya giden bir ticaret yoludur” diye vurguladı.

Güvenç, “Türkiye için terörle mücadele son derece önemli bir konu ve bu konuda Bulgar yetkililerle zaten bir iş birliği kurduk” diye belirtti. TBMM İç İşleri Komisyonu Başkanı, Türkiye’nin çabaları sayesinde Bulgaristan’ın güçlü bir göçmen dalgasından etkilenmediğini belirtti. Güvenç, Bulgaristan hükümetlerinin izlediği politika için şükranlarını ifade ederek, iyi ikili ilişkilerimizin iyi komşuluk ve iş birliğinin bir örneği olduğunu kaydetti.

Bulgaristan ve Türkiye milletvekilleri arasında yapılan toplantıda parlamenterlerin ortak sınırın korunmasına yönelik iş birliğinin her iki ülke tarafından da öncelik olarak gündeme getirildiği yönündeki ortak görüşü dile getirildi.

Kaynak: Kırcaalihaber

Read Previous

Radoviş yakınlarında deprem meydana geldi

Read Next

İzetbegoviç aday olmadı