Bulgaristan, olağanüstü önlemlerden dolayı haftada 100 milyon avro kaybediyor

Ticari kredi sigorta şirketi Euler Hermes’in bir analiz raporu sonuçlarına göre, Bulgaristan ekonomisi, koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında olağanüstü tedbirler uygulanması nedeniyle haftada 100 milyon avro zarar ediyor. Uzmanlara göre aşılama sürecinin gecikmesi hem ülkemizde hem de tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kalıcı hasarlar meydana getiriyor ve ekonomik iyileşmeyi yavaşlatıyor.

Euler Hermes’in son raporuna göre, AB’nin aşılama planındaki beş haftalık gecikme şimdiden yaklaşık 90 milyar avro zarara neden oldu. Bir karşılaştırma yapılacak olunursa, Avrupa ülkeleri, aşılama oranlarının yaklaşık dört kat daha yüksek olduğu Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Krallık’tan çok daha kötü bir şekilde salgın hastalıkla baş ediyor.

Kaybedilen zamanı telafi etmek ve Avrupa Komisyonu’nun 2021 yazına kadar yaşlı nüfusun % 70’ini aşılama hedefine ulaşmak için yetkililerin şu anki durumdan ortalama altı kat daha hızlı hareket etmesi gerekiyor. Aksi takdirde aşılama hızı değişmezse kazanılması istenilen bağışıklık seviyesine ancak 2022 sonunda ulaşılabilir.

Uzmanlara göre iyimser senaryonun gerçekleşmesi, 2021 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar aşı üretimi ve dağıtım ablukasını aşılmasıyla mümkün olacak. Bu, yeni aşıların üretimine başlanarak veya tek bir doz aşı uygulanmasını gerektirenler de dahil olmak üzere yeni preparatların onaylanmasıyla yapılabilir. Bu durumda aşılama oranının haftada nüfusun % 1’isine kadarki seviyeye ulaşması gerçekçi bir hedef ki bu da yılın üçüncü çeyreğinin başlangıcındaki gecikmeyi telafi edecek. Hesaplama ayrıca aşılara yapılan yatırımın yüksek getiri sağladığını, çünkü ablukaların yarattığı kayıplardan dört kat daha düşük olduğunu gösteriyor.

Euler Hermes’in analistleri, yüksek aşılama oranlarını korumayı başaran ülkelerin sadece kayıpları azaltmakla kalmayıp aynı zamanda önemli bir ekonomik avantaj elde edeceği konusunda kararlı. Aşılama sürecinde ilerleme, bu devletlerin önlemleri gevşetmelerine ve bu da tüketim ve yatırımın artmasına, hizmetler sektörünün canlanmasına ve tasarrufların kullanımına yol açacak. Bu yöndeki başarı veya başarısızlık, siyasi süreçler ve hükümetlere olan güven üzerinde de doğrudan bir etkiye sahip olacak.

Kircaalihaber

Read Previous

Yunanistan’ın başkenti Atina ve Pire’de ‘sert kapanmaya’ gidiliyor

Read Next

Dünya genelinde Kovid-19 vakalarında iyileşenlerin sayısı 79 milyonu geçti