Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna yakınlarındaki Haciçi (Hadžići) kentinde, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu 9. Dağ Tugayı’nın kuruluşunun 34. yıl dönümü dolayısıyla anma törenleri düzenlendi.
5 Kasım 1992’de kurulan tugayın yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Haciçi’deki Merkez Şehitlik Anıtı’na çiçek bırakıldı ve çok amaçlı salonda anma programı gerçekleştirildi.
Saraybosna’nın savunmasında önemli rol oynadı
Bosna Hersek Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutanlığının 5 Kasım 1992 tarihli emriyle Pazarić’te kurulan 9. Dağ Tugayı, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu 1. Kolordusu bünyesindeki Igman Taktik Grubu’na bağlı olarak görev yaptı.
İlk komutanlığına Vahidin Čomor’un getirildiği tugay, dört dağ taburu ve destek birliklerinden oluşturuldu. Tugayın sorumluluk alanı yaklaşık 42 kilometrelik savunma hattını kapsıyordu.
Bosna Savaşı sırasında Saraybosna’nın kuzeybatı girişlerinin savunulmasında görev alan tugay, Tarčin-Pazarić-Lokve-Igman-Hrasnica-Saraybosna güzergâhındaki stratejik ulaşım hattının korunmasına katkı sağladı.
Tugay ayrıca Igman, Bjelašnica ve Treskavica dağlarındaki çatışmalarda ve Saraybosna kuşatmasının kırılmasına yönelik operasyonlarda yer aldı.
367 asker hayatını kaybetti
Dört yıllık savaş süresince 9. Dağ Tugayı bünyesinde toplam 5 bin 671 asker görev yaptı.
Çatışmalarda tugayın 367 mensubu hayatını kaybederken, 560 asker yaralandı.
Savaş sırasında gösterilen hizmetler dolayısıyla tugay mensuplarından 23’ü Altın Zambak Nişanı, 19’u ise Altın Polis Rozeti ile ödüllendirildi.
Tugaya ayrıca savaş dönemindeki faaliyetleri nedeniyle 12. Tümen Beratı verildi.
Anma etkinliklerinde, tugay mensuplarının Bosna Hersek’in savunmasındaki rolü ve savaşta hayatını kaybeden askerler yad edildi.
Klix.ba












