Bosna-Hersek Savunma Bakanı Helez: “Vuçiç dönemi sona erdi”

Bosna-Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, Sırbistan’da düzenlenen erken parlamento seçimlerinde Öğrenci Listesi’nin elde ettiği zaferin Aleksandar Vuçiç yönetiminin sonunu getirdiğini savundu. Helez, seçim sonuçlarının Bosna-Hersek ile Sırbistan arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Helez, Sırbistan’daki öğrencileri seçim başarısından dolayı tebrik ederek değişim mücadelesinde gösterdikleri cesaret ve kararlılığa dikkat çekti.

Macaristan’daki siyasi değişimlerin ve Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun yenilgisinin ardından Sırbistan’da da benzer bir değişim yaşandığını savunan Helez, iki komşu ülkenin ilişkilerini karşılıklı saygı, barış ve samimi iş birliği temelinde geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

“Sırbistan geçmişiyle yüzleşmeli”

Helez, seçim sonuçlarının Sırbistan’a geçmişiyle yüzleşmek için yeni bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Bu kapsamda Bosna-Hersek’e yönelik saldırılar, Saraybosna Kuşatması ve Srebrenitsa Soykırımı konularına değinen Helez, savaş suçlarının ve savaş suçlularının yüceltilmesine son verilmesi gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa’da yaşanan soykırıma ilişkin gerçeklerin ve sorumlulukların kabul edilmesini umut ettiğini belirten Helez, iki ülke arasında kalıcı uzlaşmanın ancak bu şekilde sağlanabileceğini savundu.

Helez, “Gerçekler, adalet ve mağdurlara saygı olmadan gerçek bir uzlaşma sağlanamaz. Uzlaşma olmadan da Bosna-Hersek ile Sırbistan arasında kalıcı ve iyi ilişkiler kurulamaz” ifadelerini kullandı.

“Dodik, Belgrad’daki önemli müttefikini kaybedebilir”

Seçim sonuçlarının Bosna-Hersek’teki siyasi dengeleri de etkileyebileceğini belirten Helez, Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) lideri Milorad Dodik’in Belgrad’daki önemli bir siyasi müttefikini kaybedebileceğini öne sürdü.

Helez, Sırbistan’daki siyasi değişimin iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamasını beklediğini ifade etti.

Öğrenci Listesi için 139 milletvekilliği öngörülüyor

Öte yandan Özgür Seçimler ve Demokrasi Merkezi (CeSID) ile Ipsos’un oy pusulalarının yaklaşık yüzde 60’lık örneklemi üzerinden hazırladığı tahminlere göre “Öğrenciler Kazanıyor” listesi, Sırbistan Ulusal Meclisinde 139 milletvekilliği elde ediyor.

“Aleksandar Vuçiç – Birleşik Sırbistan” listesinin ise 104 milletvekilliği kazanacağı öngörülüyor.

Açıklanan rakamlar henüz kesin seçim sonuçlarını yansıtmıyor.

Read Previous

Karadağ Cumhurbaşkanı Milatoviç’ten Sırbistan’daki Öğrenci Listesi’ne tebrik

Read Next

Hırvat bakandan Vuçiç’in seçim yenilgisine esprili gönderme