Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Krišto ile Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Salı günü Dubrovnik’te iki ülke arasında Güney İnterkoneksiyon doğalgaz boru hattının inşasına ilişkin anlaşmayı resmen imzaladı.
Krišto, ABD merkezli X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, “Bosna Hersek adına Hırvatistan ile Güney İnterkoneksiyon anlaşmasını imzalayarak enerji güvenliğini ve tedarik çeşitliliğini ileri taşıdım” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Amerikalı ortaklarımıza” teşekkür etti.
İmza töreninin ardından anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Bosna Hersek Parlamentosu’nun her iki kanadı ile Hırvatistan Hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor.
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı, bugün yaptığı telefon oturumunda Bosna Hersek ile Hırvatistan arasında Güney Doğalgaz İnterkoneksiyonu anlaşması taslağına onay verdi.
Bu karardan önce Bosna Hersek Bakanlar Konseyi de olağanüstü telefon toplantısıyla müzakerelere ilişkin raporu kabul etmiş ve anlaşma taslağını onaylamıştı.
Proje, Hırvatistan’ın Zagvozd bölgesinden Bosna Hersek’in Posušje, Novi Travnik/Travnik hattına uzanan ve Mostar yönüne de bağlantı içeren bir doğalgaz boru hattı inşasını öngörüyor.
Anlaşma, her iki ülkenin kendi topraklarında altyapıyı inşa etmesini ve ortak koordinasyonla sistemi geliştirmesini esas alıyor. Hırvatistan tarafında ayrıca Split–Zagvozd hattı da planlanıyor.
Bosna Hersek içinde hat Posušje–Grude–Široki Brijeg–Mostar güzergâhının yanı sıra Livno, Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf ve Jajce’ye uzanan bağlantılar ile Kladanj–Tuzla yönünde ek bir hat içeriyor.
Güney İnterkoneksiyon projesi, Bosna Hersek’in şu anda Sırbistan üzerinden Rus doğal gazına bağımlı olan arzını çeşitlendirmesi açısından stratejik öneme sahip olarak değerlendiriliyor.
Federasyon Bosna Hersek hükümeti, boru hattının inşası ve işletilmesinin Amerikan şirketi AAFS tarafından yürütülmesini önermişti. ABD Saraybosna Büyükelçiliği de girişimi destekleyerek projenin enerji arz güvenliği ve ekonomik iş birliğini güçlendireceğini açıkladı.
Mevcut gaz tedariki kısmen Bulgaristan üzerinden geçen ve “TürkAkım” hattına bağlanan sistemle sağlanıyor. Yeni düzenlemenin temel gerekçesi, Hırvatistan’ın Krk Adası’ndaki LNG terminaline bağlantı sağlayacak Güney İnterkoneksiyon’un hızla hayata geçirilmesi olarak gösteriliyor.
Boru hattının 2028 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Ardından Kakanj, Mostar ve Tuzla’da üç doğalgaz santralinin inşasının planlandığı belirtildi.
Yaklaşık 1,5 milyar euro değerindeki proje, ABD merkezli AAFS Infrastructure and Energy şirketi tarafından yürütülecek.











