Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Alsat-M ana haber bültenine verdiği röportajda, önceki SDSM ve BDİ hükümetlerinin Bulgar taleplerini kabul ederek “kapitülasyon” imzaladığını öne sürdü ve mevcut hükümetin hiçbir baskıya boyun eğmeyeceğini söyledi.
Mickoski, anayasa değişikliklerinin kendi partisi VMRO-DPMNE olmadan mümkün olmayacağını belirterek, muhalefetteki bazı siyasetçilerin “Makedon kimliği ve devlet yapısı konusunda daha esnek bir tutum benimsediğini” ifade etti. Önceki hükümetlerin farklı siyasi hesaplarla hareket ettiğini savunan Mickoski, bu yaklaşımın seçim başarısı getirmediğini ve söz konusu partilerin bugün derin bir muhalefet süreci yaşadığını dile getirdi.
Başbakan ayrıca, Bulgaristan’ın da üstlendiği yükümlülükler bulunduğunu belirterek, özellikle insan hakları alanındaki kararların uygulanması gerektiğini söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunan Mickoski, OMO İlinden-Pirin’in tesciline ilişkin kararların uygulanmadığını ileri sürdü.
Röportajda iç politikaya da değinen Mickoski, geçmiş hükümetlerde görev yapan Arnavut kökenli adalet bakanlarının yargı sınavı konusunu çözmek istemediğini iddia ederken, mevcut hükümetin bu meseleye kalıcı bir çözüm bulmak için çalıştığını söyledi. Yükseköğretimin farklı dillerde yapılabildiği bir sistemde, yargı sınavının teorik kısmının da farklı dillerde yapılabilmesi gerektiğini savundu.
Venedik Komisyonu görüşlerine de değinen Mickoski, yargı sisteminde ortak bir dilin gerekli olduğunu ancak bunun farklı dillerde eğitim gerçeğiyle çelişmediğini ifade etti. Ayrıca istatistiklere göre Arnavut adayların büyük çoğunluğunun sınavı Makedonca geçtiğini belirterek, ayrımcılık iddialarını reddetti.
Öte yandan Mickoski, Üsküp’te Bulgaristan Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği’ne ait araçların yakılması olayını da sert şekilde kınadı. Olayın failinin kısa sürede yakalandığını ve sorgusunun sürdüğünü belirten Mickoski, olayın motivasyonunun araştırıldığını ve detayların yapılacak incelemelerle ortaya çıkacağını söyledi.
Başbakan, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı’nın Bulgar tarafıyla temas halinde olduğunu da ifade ederek, devlet kurumlarının hızlı ve koordineli şekilde hareket ettiğini ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasının beklendiğini kaydetti.












