Astım hastalarının ilacı Foster artık ek ücret olmadan alınabilecek

Astım ve kronik akciğer hastalığı tedavisinde kullanılan, “Foster” ticari adıyla bilinen formoterol içeren ilaç, bu aydan itibaren eczanelerden ek ücret ödenmeden, yalnızca yasal katkı payı olan 280 denar karşılığında alınabilecek.

Üsküp’teki bazı eczaneleri ziyaret ederek uygulamanın gerçekten başlayıp başlamadığını kontrol ettik. Eczanelerde, ilacı almak için göğüs hastalıkları (pulmonoloji) uzmanından alınmış rapor gerektiği belirtildi.

Eczane çalışanları, uzman raporuyla reçete düzenlenebileceğini veya raporun bir kopyasının getirilmesi gerektiğini ifade etti. İlacın hastaya maliyetinin ise 280 denar olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı: Ek ödeme olmayacak

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanlığı, ilacın piyasaya arz izin sahibi şirket tarafından yapılan değişiklikler konusunda bilgilendirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Foster’ın ilaçların Pozitif Listesi’nde yer aldığı ve bu aydan itibaren sigortalı vatandaşların ilacı eczanelerden ek ödeme yapmadan, yalnızca reçeteli ilaç hizmeti için kanunda belirlenen katkı payını ödeyerek alabileceği belirtildi.

Aynı uygulamanın, aynı etken maddeleri içeren ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar için de geçerli olduğu bildirildi.

Daha önce eczanelerle ilgili şikâyetler olmuştu

Konuyla ilgili bir ay önce açıklama yapan Sağlık Sigortası Fonu’nun eski direktörü ve mevcut Sağlık Bakanı Sašo Klekovski, tüm eczanelerde Foster bulunmadığını belirtmişti.

Klekovski, özellikle küçük eczanelerin pahalı ilaçları stoklarında tutamadığını, bu nedenle hastaların reçeteli ilaç dağıtımı yapan eczanelere başvurması gerektiğini söylemişti.

Ayrıca hastalardan, Bitola’daki 5 eczane, Üsküp’teki 2 eczane ve bir aile hekimi hakkında şikâyet geldiğini açıklamıştı. Şikâyetlerin, bazı eczanelerin ilacı temin etmemesi veya bir aile hekiminin uzman doktor tarafından verilen raporu kabul etmemesiyle ilgili olduğu belirtilmişti.

Read Previous

Vuçiç, Belgrad’da Zelenski onuruna yemek verdi

Read Next

Gostivar’da su kirliliği sürerken vatandaşlara su faturası muafiyeti önerisi