“Arnavutluk, küresel turizm elitleri arasına girmeli”

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Zvërnec bölgesindeki turizm projesiyle ilgili protestolar ve tartışmaların ardından yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un küresel turizm elitine girmesi gerektiğini söyledi.

Arnavutluk Sosyalist Parti grup toplantısında konuşan Rama, projede tüm yasal ve çevresel prosedürlerin takip edildiğini, ancak henüz kesinleşmiş bir nihai proje ya da kapsamlı bir çevresel etki değerlendirmesinin tamamlanmadığını belirtti.

Rama, Zvërnec projesinin 2023 yılında yatırımcı ilgisiyle başladığını ifade ederek, Sazan Adası ile birlikte turizm yatırımı kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Sazan’ın kamu mülkiyetinde olduğunu ve devletin bu projede ortak olacağını vurguladı.

Zvërnec bölgesiyle ilgili olarak ise devletin doğrudan arazi sahibi olmadığını belirten Rama, yatırımcıların özel mülk sahipleriyle çalışması gerektiğini ifade etti.

Projeye uluslararası ilginin yüksek olduğunu söyleyen Rama, özellikle projenin Jared Kushner tarafından tanıtılması nedeniyle küresel ölçekte dikkat çektiğini belirtti.

Başbakan, Arnavutluk’un artık yatırımcı çekemeyen bir ülke olmadığını, aksine yatırımcıların gelmek istediği bir ülke haline geldiğini savundu. Ülkeyi “12 milyon turistlik Arnavutluk” olarak tanımlayan Rama, yüksek gelirli turistleri çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Projeye karşı çıkan protestolar da son günlerde gündemde. Zvërnec’te yapılan gösterilerde bazı güvenlik olayları yaşanırken, bir vatandaşın özel güvenlik görevlileri tarafından sürüklendiğine dair görüntüler sosyal medyada tepki çekti. Olaylarla ilgili bir kişi gözaltına alınırken, iki özel güvenlik şirketinin lisansı iptal edildi.

Read Previous

Kurti: ABD ile İlişkiler “Mükemmel Değil Ama Çok İyi”

Read Next

Genç kickboksör Türker Novi Sad’da başarılarına bir yenisini daha ekledi