Anayasa Mahkemesi Başkanı Murat “Balkanlar’da Ortak Miras” yayınına katıldı

Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Salih Murat, Karadeniz Stratejik Araştırma Merkezi’nin (KASAM)  “Balkanlar’da Ortak Miras” konulu canlı yayınına katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un moderatörlüğünü yaptığı program youtubedan canlı olarak yayınlandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Murat burada yaptığı konuşmada 700 yıldır bu topraklarda Türkçe’den hiç kopulmadığını ifade etti.

Balkanlar’da dilin ve dinin iki önemli olgu olduğunu kaydeden Murat, “Bu iki husus yoksa Balkanlar’da asimilasyon kaçınılmaz bir sonuç olur ve bugünkü durumda olunamazdı.” diye konuştu.

Osmanlı’nın çekilişinden sonra hak edilmeyen muameleler görüldüğünü ifade eden Murat, “Yayın basında ya da yazıda bizimle ilgili olumlu yazılar yoktur Osmanlı ile ilgili. Herkes kendi tarihini yazmıştır. Ben başkalarından okurken acaba biz miyiz bu diye dediğimi hatırlıyorum.” dedi.

Osmanlı’nın insan odaklı bir medeniyet olduğunu, gönül köprüleri kurduğunu  ve köprüler, bedestenler, hamamlar, sebiller, çeşmeler yaptığını belirten Murat, “Büyüklerimiz bunu dil farkı, millet farkı yapmadan insan odaklı bir medeniyet ile yapmış.” ifadelerini kullandı.

Balkanların çok milletli çok dinli ve çok dilli bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Murat, “Onun için Balkanlara çok ince, çok hassas yaklaşıp Balkanlar’da dostluğu pekiştirmek gerekir. Çünkü Balkanlar Avrupa’nın tam ortasında bulunuyor. Bir Avrupalı hiçbir zaman Balkanları iyi anlayamazsa bu sentezi iyi anlayamaz. Balkanlar olarak doğu ve batı arasındaki sentezin ortasındayız.” açıklamalarında bulundu.

Balkanlar’da yaşayan soydaşları Osmanlı ortak kültür mirasının varisleri olarak nitelendiren Murat, “Balkanlarda 2.5 milyon soydaş var. Bu mirası asırlarca yaşatamazsın eğer fiziki insanın yoksa. Bu soydaşların Balkanlar’daki önemi bundandır. İkincisi soydaşların yine bu mirası daha geniş yaşatmak için akraba topluluklarla ki ilişkimiz soydaşlardan geçer. Bu insan faktörü çok önemli.” diye konuştu.

Türkiye’nin güçlü bir Türkiye olduğunu ve Balkan ülkeleriyle mükemmel ilişkilere sahip olduğunu kaydeden Murat, bu ülkelerdeki kültür mirasının TİKA ve diğer gönüllü teşebbüslerle ihya edildiğini söyledi.

Balkanlarda yüzbinlerce mezar taşı olduğunu ve bunların sessiz bekçiler olduğunu belirten Murat, “Biz buradan vazgeçmiyoruz çünkü bizim başka yedeğimiz yok. Biz bu değerlerimizi asla kimseye vermiyoruz. Bu değerler bizim özümüz ve bu değerleri ne pahasına olursa olsun sahip çıkma mecburiyetindeyiz. Bu idealler için burada kalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Hem Makedon hem de Arnavut üyelerden oy alan bir Türk olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı seçilmesini ortak mirasın en büyük hakikati olarak nitelendiren Murat, başkanlığını Türkiye – Kuzey Makedonya ilişkilerine hediye ettiğini ifade etti.

 

 

Read Previous

Karar getirildi – sokağa çıkma yasağı yarından kaldırılıyor

Read Next

Bosna Hersek’te Aliya İzetbegoviç’in kurduğu Demokratik Eylem Partisi 30 yaşında

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *