Afrim Gaşi: “Kuzey Makedonya, AB üyelik sürecine güçlü şekilde bağlı”

Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Afrim Gaşi, ülkesinin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine kararlılıkla bağlı olduğunu belirterek, bu sürecin reformların, hukukun üstünlüğünün ve kurumların güçlendirilmesinin temel itici gücü olduğunu söyledi.

Kuzey Makedonya Meclisi heyeti, 15–19 Nisan 2026 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen 152. Parlamentolar Arası Birlik (IPU) Genel Kurulu’na katılıyor.

Heyete Meclis Başkanı ve IPU delegasyon başkanı Afrim Gaşi liderlik ederken, delegasyonda Nikola Micevski, Oliver Spasovski, Bekim Koku, Boban Karapejovski, Arbana Paşoli ve Jovana Mojsoska yer alıyor. Meclis Genel Sekreteri Marina Dimovska da parlamentoların genel sekreterleri toplantısına katılıyor.

Genel kurulun ana teması “Gelecek nesiller için umudu beslemek, barışı pekiştirmek ve adaleti sağlamak” olarak belirlendi.

Genel görüşmede konuşan Gaşi, dünyanın demokrasi üzerindeki baskılar, çok sayıda çatışma ve derinleşen sosyo-ekonomik eşitsizlikler dahil olmak üzere ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Prespa Anlaşması’na da değinen Gaşi, bunun uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların diyalog, siyasi cesaret ve karşılıklı saygı yoluyla çözülmesine örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Meclisin yasama sürecini geliştirmek için etki analizleri ve kapsayıcı istişare mekanizmaları uyguladığını belirten Gaşi, dijital dönüşüm ve yapay zekânın sorumlu kullanımı konularına da özel önem verildiğini söyledi.

Ayrıca yoksullukla mücadele, enerji dönüşümü ve çevresel sorunlara yönelik adımlarla sürdürülebilir kalkınmanın öncelikler arasında olduğunu ifade etti.

Gençlerin siyasi süreçlere daha fazla katılımının önemine de dikkat çeken Gaşi, bunun gelecek nesillerin adil temsili açısından gerekli olduğunu kaydetti.

Genel tartışmanın ardından IPU 152. Genel Kurulu’nun konuya ilişkin bir nihai bildiri kabul etmesi bekleniyor.

Read Previous

Makedonya Meclisi, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu için üye alımı ilanı yayımladı