SON DAKİKA: Sağlık Bakanı Filipçe koronavirüs vakasını doğruladı

Kuzey Makedonya Sağlık Bakanı Venko Filipçe, ülkede ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Venko Filipçe, İtalya’dan gelen Kuzey Makedonyalı kadın vatandaşta koronavirüs tespit edildiğini doğruladı. Koronavirüs bulaşan kadının 1970 Üsküp doğumlu olduğu ve bir süre İtalya’da bulunduğu belirtildi.

Hastanın durumunun sürekli takip edildiğini kaydeden Filipçe, “Epidemiyolojik analiz, bir ay boyunca İtalya’da akraba ziyaretinde olduğunu gösterdi. İki hafta boyunca hasta ve başlangıçta İtalya’daki bir sağlık merkezinde test edildi. Ülkemize girdikten hemen sonra Üsküp’teki Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine gitti.” ifadelerini kullandı.

Kadın vatandaşın iki hafta boyunca hasta olduğunu söyleyen Filipçe, “Bu durum virüsün bulaşma döneminin geçtiğini ve yayılma riskinin olmadığı sonucuna varmamızı sağlıyor. Şu anda ülkeye gelen tüm yolcularda analiz ve testler yapılıyor.” açıklamasında bulundu.

Filipçe gerekli önemlerin alındığını ve vatandaşların panik yapmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Halk Sağlığı Enstitüsü’nden Dr. Jarko Karacovski de yaptığı açıklamada koronavirüslü 1 hastanın diğer vatandaşlar için tehdit teşkil etmediğini söyledi.

Uzman ekibin koronavirüslü kişinin sağlık durumunu incelemek için iki saat önce Bulaşıcı Hastalık Kliniğine gittiğini kaydeden Karacovski, “Kadının 1970 yılında Üsküp’te doğduğu bilgisine sahibiz. Üç ay önceki algoritmalarımıza göre, yeni durumda hiçbir şey değişmedi. İtalya’dan ülkeye gelen tüm yolcular, koronavirüsün kayıtlı olduğu ülkeden gelen kişiler olarak kabul edilir.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların sakin olması gerektiğini kaydeden Dr. Karavocski, sağlık ekiplerinin her türlü ihtiyaca cevap vermeye hazır olduğunu söyledi.

Başbakan Oliver Spasovski de gerekli tüm önlemlerin alındığını belirterek tüm vatandaşlara Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan önerilere uyma çağrısında bulundu.

Spasovski, medya ve sosyal medyada sorumsuz davranılmaması gerektiğini ve resmi açıklamalar dışındaki söylentilere kulak asılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Şu anda en önemli şeyin, tüm kamu hizmetlerinin yeni koşullara cevap vermeye tamamen hazır olması olduğunu ifade eden Spasovski, “Panik yapmak için bir sebeb yok çünkü durum kontrol altında. Tüm vatandaşlara, Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine uygun şekilde hareket eden Sağlık Bakanlığımızın tavsiyelerine uymaları çağrısında bulunuyorum. Kurumlarımız bu soruna cevap verecek profesyonel kadroya ve donanıma sahiptir. Kamuoyu yeni gelişmeler ile ilgili düzenli olarak bilgilendirilecek ancak tüm vatandaşlarda farkındalığının yüksek düzeyde olması çok önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanı Filipçe’nin son gelişmelerle ilgili saat 20:00’da bir basın toplantısı daha düzenlemesi bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

Read Previous

K. Makedonya’da ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Read Next

Koronavirüs’ten korunmak için nelere dikkat edilmeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *