“Yücel Teşkilatı” kitabı yayınlandı

Ercan Türksoylu tarafından hazırlanan “Yücel Teşkilatı – Yugoslavya Türklüğünün Direniş Mücadeledesi (1945-1948)” kitabı Astana Yayınları’ndan çıktı.

Türksoylu, Yücel üyelerinin yargılama sürecinin ilk günü olan 19 Ocak 1948 tarihinde eserin yayınlandığını kamuoyuyla paylaştı.

Yugoslavya Türklüğünün selameti için kurulan Yücel Teşkilatı’nın (1945) Makedonya’daki kuruluşlar arasında önemli bir sivil toplum örgütü olma özelliğine sahip olduğunu kaydeden Türksoylu, “Diğer yandan Yücel Teşkilatı, II. Dünya Savaşı döneminde Bulgaristan ve Yugoslavya tarafından Makedonya Türklerine karşı yapılan sistemli baskılara karşı direniş göstermiştir. 19 ilâ 25 Ocak 1948 tarihleri arasında Yücel mensupları bir takım mesnetsiz iddialarla hâkim önüne çıkarılarak yargılanmışlar ve içlerinden dördü idama, diğerleri ise çeşitli hapis ve sürgün cezalarına çarptırılmışlardır.” ifadelerine yer verdi.

Çalışmada Yücel Teşkilatı’nın söz konusu dönemde Yugoslavya’da kurulmuş diğer direniş örgütleriyle karşılaştırmalı bir yöntemle analiz edildiğini ifade eden Türksoylu, kitabın özellikle Yücel mensuplarının tutuldukları hapishaneler hakkında yeni bilgiler ortaya koyduğunu ve Üsküp Bölge Mahkemesi’nde 1945 ilâ 1960 yılları arasında yargılanan 164 Türkün isimleri ilk kez bu çalışmayla gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Sırbistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti ve CIA’nın kurumsal arşiv belgeleri ışığında yazılan kitabın, Yücel Teşkilatı’nın yanı sıra 1941 yılından sonra Federal Yugoslavya döneminde faaliyet yürüten VMRO, Genç Müslümanlar Örgütü, Çetnik Örgütü, Ustaş Örgütü ve Ulusal Demokratik Arnavut Örgütü hakkında çarpıcı bilgiler ortaya koyduğunu belirten Türksoylu, “Ankara ‘‘Astana Yayınları’’ tarafından çıkan eserde çok sayıda Türkiye Cumhuriyeti arşiv belgesi de ilk defa gün yüzüne çıkarılarak okuyucu kitlenin istifadesine sunulmuştur.” dedi.

Ercan Türksoylu kimdir?

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Pirlepe şehrinde doğdu. Lise eğitimini Üsküp ‘‘Yosip Broz Tito’da’’ tamamladı. 2016 yılında Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bilim Dalından mezun oldu. 2019 yılında Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalında Yüksek Lisansını tamamladı.

Read Previous

TBMM Başkanı Şentop, Kosova Başbakanı Kurti’yi kutladı

Read Next

Bulgaristan Başbakanı Borisov’dan “Cumhurbaşkanı” açıklaması

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *