Kırcaali’yi Ege Denizi’ne bağlayacak yeni otoyol projesi tanıtıldı

Kırcaali’yi Ege Denizi’ne bağlayacak yeni Tuna Nehri – Ege Denizi otoyolu projesi tanıtıldı.

Ulaşım ve su yönetimi alanında çalışan “Large Infrastracker Projects” isimli tasarım şirketinin bir ekibi, Kırcaali Valisi Nikola Çanev’e Tuna Nehri Köprüsü’nü Makaza Sınır Kapısı’na bağlayacak ve aralarındaki mesafeyi arabayla 2 saat 50 dakikaya, yük kamyonuyla 3 saat 55 dakikaya kadar azaltacak Tuna Nehri – Ege Denizi otoyolu projesini tanıttı.

Şirket Müdürü Müh. Rumen Markov, “Amaç Kuzey, Orta, Doğu Avrupa ve Bulgaristan’dan kuzey – güney yönündeki transit trafiğini Yunanistan, Türkiye ve Orta Doğu’ya yönlendirmek, Doğu Akdeniz’e yeni bir ticari kapı ve Süveyş Kanalı’ndan Yunanistan’a mal taşımak için yol açmaktır” diye izah etti. Otoyolun Rusçuk yakınlarındaki Tuna Köprüsü’nden başlayıp gelecekte yapılacak Maronya limanında bitmesi planlanıyor. Otoyolu üzerinde 38 kavşak, 33 tünel, 56,6 köprü ve viyadük ve başka tesisler bulunacak. Tuna Nehri Sınır Kapısı’nın yeniden yapılandırılması ve Makaza Geçidi yakınlarında Bulgaristan ve Yunanistan tarafında iki yeni sınır kapısı inşa edilmesi öngörülmektedir. Large Infrastracker Projects Şirketi Müdürü, Vali’yi karayolunun Kırcaali bölgesinden geçmesinin sağladığı avantajlar hakkında bilgilendirdi. Çanev, projeyi, ulaşım bağlantısı, ilin ekonomik gelişimi, karayolu güvenliği ve çevresel etkiler açısından son derece hedefe uygun olarak değerlendirdi.

Tuna Nehri – Ege Denizi otoyolunun inşaatında kamu özel ortaklığı modeli uygulanacak. Model, bütçeden harcama yapmadan otoyolun inşaatı karşılığında işletme hakkı verilmesinden ibarettir. Müh. Markov, ”İmtiyaz sahibinin yapacağı yatırımların maliyeti, E-TOLL otoyol ücreti sisteminin devreye sokulmasından sonra otoyol ücretlerinden elde edilen gelirlerle karşılanacak” diye vurguladı. Projeyi karlı ve çekici olarak tanımlayan şirket Müdürü, ilk adım, Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere iki hükümetin de Tuna Nehri – Ege Denizi otoyolunun inşaatına ilişkin karar almasıdır. Tasarım şirketi, bunun 2020 ilkbaharında gerçekleşmesini ve 2021 yılının sonuna kadar inşaat ruhsatı verilmesini bekliyor. Projeye göre otoyolu inşaatı 3 yıl içinde tamamlanacak ve 2025 yılının başında hizmete açılacak, imtiyaz süresi 2067 yılında sona erecek.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Türk Kızılay, Bosna Hersek’teki “Vucjak” krizini çözmek istiyor

Read Next

Bulgaristan’dan yakın Avrupa’ya Türk ambalajı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *