Bulgaristan ve Rusya dışişleri bakanları Moskova’da bir araya geldi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’ya ziyarette bulunan Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ile görüşmesinin başında Rusya ve Bulgaristan arasındaki diyalog sürecinde başarılar elde edildiğini kaydetti.

Lavrov, “Sizi Moskova’da ağırlamaktan ve son zamanlarda sürdürülebilirlik ve dinamizm kazanan diyalogu sürdürmekten dolayı mutluyuz. Bize göre bu, iki ülke halkının çıkarınadır. Aramızdaki ilişkiler derin tarihsel ve kültürel geleneklere dayanıyor. Geçtiğimiz yıl 1877-1878 Rus-Türk savaşının bir sonucu olarak Bulgaristan’ın kurtuluşunun 140. yıldönümünü kutladık ve bu yıl da diplomatik ilişkilerin kurulmasının 140. yıldönümünü kutladık” diye belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, ”Davetimizi kabul ettiğiniz için, ikili ilişkilerin tüm alanını tartışabilme ve tabii ki Avrupa’daki ve dünyadaki durumla ilgili görüş alışverişinde bulunabilme imkanı verdiğiniz için size minnettarız” diye ekledi.

Sofya ve Moskova arasındaki diyalogun yoğunlaşmasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Zaharieva, “Geçen yıl bir dizi üst düzey ziyaret gerçekleştirdik ve sizinle olan diyaloğumuzun devam etmesinden dolayı sevinçliyim” diye ekledi.

Günün ilerleyen saatlerinde Dışişleri Bakanımız Moskova’daki Bulgar topluluğu ile de görüşecek. Ekaterina Zaharieva’nın Moskova ziyareti, 2011’den bu yana Bulgaristan Dışişleri Bakanı’nın ilk Moskova ziyaretidir. Bu yıl Bulgaristan ve Rusya arasında ikili diplomatik ilişkilerin kurulmasının 140. yıldönümü kutlanıyor.

Rusya, Bulgaristan’ın ana dış ticaret ortaklarından biri ve Bulgaristan’a en çok turist gönderen ülkelerden biridir. 2018’de 511 000 Rus turist ülkemizi ziyaret etti ve bu da Bulgaristan’a en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Rusya’yı altıncı sıraya yerleştiriyor. Rusya tarafından açıklanan verilere göre yaklaşık 300 000 Rusya vatandaşı ülkemizde gayrimenkul sahibidir. Bulgaristan’ın Moskova Büyükelçiliği her yıl yaklaşık 200 bin vize vermektedir. Bu sayı, Bulgaristan’ın diğer tüm yurtdışı temsilcilikleri tarafından verilen vize sayısının yarısı kadardır.

Kırcaalihaber.com

 

Read Previous

“Türk Akımı’nın ikinci hattı 2020’de hazır olacak”

Read Next

New York Tirana Üniversitesinde yeni akademik yıl heyecanı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *