‘Çipras’ın hedefi merkez sol’

Ana muhalefete düşen SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras’ın, siyasi arenadaki varlığını merkez solu da kapsayan bir çizgide sürdüreceği belirtiliyor.

Yunanistan’da bir ay önce yapılan erken genel seçimle 4 yılı aşkın süredir devam eden iktidar koltuğunu kaybeden ve muhalefet sıralarına geçen Aleksis Çipras’ın, partisini “merkez sola” çekerek, siyasi varlığını sürdürmeyi hedeflediği belirtiliyor.

AA muhabirine konuşan uzmanlar, Çipras’ın dış politikadan ekonomiye kadar çeşitli alanlardaki karnesini ortaya koyarken, siyasi geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Göreve gelişi, liderliği ve tartışmalı adımlarıyla iktidarında ülkesinde ve dünya basınında ilgi odağı olan ülkenin eski Başbakanı Aleksis Çipras’ın nasıl bir politika izleyeceği ise merak ediliyor.

Ülkenin geçirdiği ağır mali kriz öncesinde ekonomiyi uçuruma yuvarlayan köklü partilere alternatif olarak hızla yükselen Çipras ve partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA), 2015’te ilk kez iktidara gelmiş ve koalisyon ortağı olarak yanına siyasi yelpazenin oldukça sağında bulunan Bağımsız Yunanlar’ı (ANEL) almıştı.

Yunanistan Meclisindeki Cumhurbaşkanlığı açmazının sonucu olarak gidilen seçimden galip çıkan SYRIZA, ülkenin kreditörleriyle çalkantılı bir pazarlığa girmişti. Ülkenin, avro bölgesinden çıkma eşiğine gelmesiyle piyasalar çökmüş, bankalar kısa süreyle kapatılmış ve sıkı sermaye önlemleri getirilmişti.

Daha sonra kreditörlerin talep ettiği kemer sıkma önlemlerine yönelik referanduma gitme kararı alan Çipras, halkın “hayır” oyuna rağmen kreditörlerle anlaşarak, 86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketine “evet” demişti.

Hükümet, referandumdan kısa süre sonra erken seçime giderek, iktidarını tazelese de uyguladığı kemer sıkma önlemleriyle ağır vergiler ve sosyal haklara ilişkin düzenlemeler, genç başbakanın popülaritesini hızla kaybetmesine yol açtı.

SYRIZA, yasa tasarılarında yeni hükümete destek verdi

Çipras’a desteğin düşmesinde etkili olan bir diğer mesele ise çeyrek yüzyılı aşkın süredir yeni adıyla komşu Kuzey Makedonya arasındaki isim sorununun çözümü oldu.

Türkiye ile ilişkilerinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la toplam 6 kez bir araya gelmesi ve iki ülke arasındaki iletişim kanallarını kriz anlarında da açık tutma girişimlerine rağmen Çipras, Yunan devletinin geleneksel politikalarının dışına çıkamayarak, statükoyu da değiştirmeyen bir politika izledi.

Temmuzda düzenlenen erken genel seçimlerin ardından, ana muhalefet lideri olarak Çipras, koltuğunu Yeni Demokrasi (ND) Partisi lideri Kiriakos Miçotakis’e devretti. O günden bu yana geçen bir aylık sürede ise SYRIZA, Meclis Başkanlığı seçiminin yanı sıra vergi indirimleri ve borçlarına yönelik yasa tasarılarında yeni hükümete destek verdi. Ancak, üniversitelerdeki dokunulmazlığın kaldırılması ve Başbakan’ın yetkilerinin artırılmasına yönelik yasa tasarıları gibi sosyal ve politik konularda sert muhalefette bulundu.

“Daha az sol daha fazla merkez”

Uluslararası İlişkiler Profesörü Konstantinos Filis, yeniden muhalefet sıralarına dönen SYRIZA’nın iktidar öncesi dönemdeki sert muhalif politikalarını izlemeyeceğini ifade etti.

Filis, SYRIZA hükümetinin, vaatlerinin aksine, kurtarma paketi kapsamında kreditörlerle uyum içinde politika izlediğini anımsatarak, “(Muhalefet için muhalefet) şeklinde kısır bir politika izleyeceğini sanmıyorum. Çünkü artık bir iktidar olarak memorandum ve kemer sıkma önlemlerini Meclise getirmiş ve oylamış bir partiden bahsediyoruz.” diye konuştu.

SYRIZA’nın “olgunlaştığını” dile getiren Filis, “Kanaatime göre, SYRIZA’nın şimdiki haliyle halkı yollara döküp protestoya çağıracak bir politika izleyeceğine inanmıyorum. Zira koşullar da elverişli olmadığı gibi halkın çıkıp çıkmayacağı da meçhul.” değerlendirmesinde bulundu.

Filis, Çipras ve partisinin gelecekte siyasi yelpazedeki yerine ilişkin ise şunları söyledi:

“Çipras’ın şimdi sosyal demokrat ve merkez sola yönelen bir parti kurma peşinde olduğuna inanıyorum. Yani daha az sol, daha fazla merkez. Bu, SYRIZA içerisindeki ufak sol kanadın tepkisine yol açacak. Neticede Çipras, açık bir şekilde kabul etmemesine rağmen, yeni bir PASOK tipi sosyal demokrat, merkez sol ve ilerici bir parti kurmak istiyor. Tabi ellerindeki malzemeyle bunu ne kadar başarabileceğini bilemiyorum.”

“SYRIZA beklenenden daha fazla direnç gösterdi”

Filis, Çipras hükümetinin iktidarı kaybetmesinin temel nedeni olarak, yeni bir kurtarma paketine imza atmasını göstererek, “Bu hükümet de diğer hükümetler gibi bir memorandum getirdi, dolayısıyla önceki hükümetler gibi sonraki ilk seçimi kaybetti.” dedi.

Hükümetin ilk adımlarında kendisine destek veren sol kesimle temasını kaybetmesine rağmen, SYRIZA’nın seçimlerde direnç gösterip iyi bir oy oranı yakaladığına işaret eden Filis, Yunanistan ile komşusu yeni ismiyle Kuzey Makedonya arasında varılan isim anlaşmasının Çipras’ın tepkileri üzerine çekmesine neden olduğunu belirtti.

SYRIZA hükümeti döneminde, Türkiye ile ilişkilerde ortak nokta bulma çabalarının olduğunu anlatan Filis, darbeci askerlerin Yunanistan’da iltica hakkı almasını hatırlatarak, “8 Türk asker meselesine rağmen, Çipras ve Erdoğan arasındaki kimyayı da göz önüne almalıyız.” ifadesini kullandı.

Filis, iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin donduğunu ve iki liderin iyi niyeti olsa da yeniden başlatılmadığını belirterek, ilişkilerde bu dönemde esaslı bir yakınlaşmanın gerçekleşmediğini dile getirdi.

“Çipras ile Erdoğan arasında çok özel bir ilişki vardı”

Siyasi analist Yorgos Cogopoulos, Çipras’ın seçimleri kaybetmesinin nedenini ekonomik etkenlere bağladı.

Cogopoulos, “Halk, dört buçuk yıllık bir iktidardan sonra yoruldu, temel nedeni ise orta sınıfa uygulanan yüksek vergilerdi. Bu seçimlerde halk, oyunu Yeni Demokrasi Partisi’ne verdi ve bu partiye bir şans ve fırsat tanıyor. Bence nedenler tamamıyla ekonomiktir.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya meselesinin çözümünün yanı sıra Batı ve bölge ülkeleriyle ilişkilerin olumlu olduğunu anlatan Cogopoulos, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başbakan Aleksis Çipras ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki iletişim kanalları gayet iyiydi. Ben bu iletişimi çok beğendim, aralarında çok özel bir ilişki vardı. Çipras’ın, Erdoğan’ı Atina’ya davet etmesi ve kendisinin de Türkiye’yi ziyaret etmesi çok iyi oldu. Yunanistan gibi bir ülkenin Türkiye ile şahsi düzeyde de olmak üzere, çok iyi ilişkiler içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Umarım Miçotakis hükümeti de bu konuda aynı politikayı izler.”

“Hesaplarımıza göre en az 80 milyar avro”

Yunan ekonomi analiz sitesi Macropolis’in Editörü Nick Malkoucis, Çipras’ın göreve geldikten sonraki ilk 6 ayını “felaket” olarak nitelerken, sonraki dönemde ise kurtarma paketi programının uygulanmasında kriz dönemindeki liderler arasında Çipras’ın “Avrupalıları en fazla memnun eden başbakan” olduğunu kaydetti.

Krizle boğuşan Yunan ekonomisine söz konusu dönemin derin zararlar verdiğine işaret eden Malkoucis, “İlk 6 ay Çipras’ın peşini bırakmayan bir yük oldu. Çeşitli rakamlar ifade ediliyor ama o dönemin ekonomiye zararı bizim hesaplarımıza göre en az 80 milyar avro. Bu, potansiyel büyümeye verilen ve kaybedilen zamanın haricindeki zarar.” diye konuştu.

“Avrupalı kreditörleri en çok memnun eden başbakan”

Kurtarma paketi programını uygulamaya başlamasının ardından Çipras’ın kreditörleri memnun eden bir performans sergilediğine dikkati çeken Malkoucis, “Özellikle bütçe kısmında hedefleri aştı, ihtiyaçtan daha fazlasını gerçekleştirdi. Kriz dönemindeki başbakanların hepsinden daha çok programı uygulayarak, Avrupalı kreditörleri en çok memnun eden başbakan oldu. Bu sayede kreditörlerin kısa vadede paralarını geri alma endişesi giderildi.” ifadesini kullandı.

Malkoucis, Çipras hükümetinin sosyal konularda oldukça başarılı yönetim sergilediğine de değinerek, “Yunanistan’ın gördüğü en ilerici hükümetlerden biri oldu ama mülteciler hariç. Özellikle mülteci kampları bir utanç vesilesi, bunda tabi ki göçmenleri caydırmak isteyen AB’nin de sorumluluğu var.” değerlendirmesinde bulundu.

 

AA

Read Previous

337 Er Kosova güvenlik gücü mensubu oldu

Read Next

Kosova İslam Birliği Müslüman mezarlığına yapılan saldırıyı kınadı

39 Comments

  • I could not refrain from commenting. Exceptionally well
    written!

  • Do you have a spam issue on this site; I also
    am a blogger, and I was curious about your situation;
    we have created some nice procedures and we are looking to trade methods
    with others, please shoot me an e-mail if interested.

  • Everything is very open with a very clear clarification of the issues.

    It was really informative. Your site is extremely helpful.
    Many thanks for sharing!

  • Do you have a spam problem on this website; I
    also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many
    of us have created some nice procedures and we are looking
    to exchange solutions with others, why not shoot me an email if interested.

  • Thanks for the good writeup. It in fact was once a entertainment account it.

    Look complex to far brought agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  • Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
    newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like
    this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
    reading your blog and I look forward to your new updates.

  • Hi there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going
    through some of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m
    certainly happy I came across it and I’ll be
    book-marking it and checking back often!

  • Keep this going please, great job!

  • Hi there fantastic website! Does running a blog similar to this take a lot of work?

    I’ve very little understanding of computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future.
    Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please
    share. I understand this is off subject nevertheless I simply had to ask.
    Thank you!

  • Really when someone doesn’t understand after that its up to other people that they will
    assist, so here it occurs.

  • I always spent my half an hour to read this blog’s articles or reviews
    daily along with a cup of coffee.

  • Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
    Any suggestions would be greatly appreciated.

  • Wow, this piece of writing is pleasant, my younger sister is analyzing
    these kinds of things, therefore I am going to
    tell her.

  • Wonderful article! This is the type of information that are meant to be shared around the internet.
    Shame on the search engines for now not positioning this post higher!
    Come on over and talk over with my site . Thanks =)

  • I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts
    in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually
    stumbled upon this website. Studying this info So i am satisfied
    to express that I have a very good uncanny feeling I found out just what I
    needed. I so much for sure will make sure to do not fail to remember this web
    site and give it a glance on a continuing basis.

  • I read this article completely regarding the difference of most recent and previous technologies, it’s amazing article.

  • I’m truly enjoying the design and layout of your
    site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your
    theme? Outstanding work!

  • Remarkable! Its genuinely remarkable post, I have got much clear idea about from this piece of writing.

  • You really make it seem so easy along with your presentation however
    I in finding this topic to be really something which I believe I might never understand.
    It kind of feels too complex and extremely large for me.
    I am having a look forward in your subsequent submit,
    I will attempt to get the hold of it!

  • Excellent pieces. Keep posting such kind of info
    on your site. Im really impressed by your site.

    Hello there, You have performed a great job. I will certainly
    digg it and for my part suggest to my friends. I’m sure
    they will be benefited from this site.

  • Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
    you may be a great author. I will always bookmark your blog and will often come back later in life.
    I want to encourage one to continue your great job, have a nice holiday weekend!

  • This is really fascinating, You’re an overly skilled blogger.
    I’ve joined your rss feed and sit up for searching for extra of your
    magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks

  • Hello! I know this is somewhat off-topic however I had to ask.
    Does building a well-established website like yours require a massive amount work?
    I’m completely new to blogging however I do write in my diary
    everyday. I’d like to start a blog so I can share my
    personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind
    of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
    Thankyou!

  • This design is incredible! You definitely know how to
    keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
    almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  • Heya i’m for the primary time here. I came across this board and
    I in finding It really helpful & it helped me out much. I am hoping to give one thing again and
    aid others such as you helped me.

  • If you would like to grow your familiarity just keep visiting this site and
    be updated with the newest news posted here.

  • Generally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up
    very pressured me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me.
    Thanks, very nice post.

  • Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

    I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info.
    Thanks for the post. I will certainly comeback.

    Feel free to surf to my page :: coupon

  • Pretty! This was an extremely wonderful post. Thanks for providing this info.

  • Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

  • I read this article completely regarding the difference of latest and earlier technologies, it’s amazing
    article.

  • Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
    Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

    I’ve been trying for a while but I never seem to
    get there! Thank you

  • I appreciate, result in I found exactly what I was taking a look for.
    You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

  • Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard
    work due to no back up. Do you have any solutions
    to prevent hackers?

    my web site coupon

  • This paragraph will assist the internet visitors for creating new weblog or even a weblog from start
    to end.

    Here is my webpage coupon

  • You ought to take part in a contest for one of the most useful
    websites on the internet. I’m going to highly recommend this site!

  • Hi there, I wish for to subscribe for this web site to
    obtain most up-to-date updates, so where can i do
    it please help out.

  • Hey I know this is off topic but I was wondering
    if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
    I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
    time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
    Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward
    to your new updates.

  • When someone writes an article he/she keeps the image of
    a user in his/her mind that how a user can understand it.
    So that’s why this post is perfect. Thanks!

    Visit my web site: tracfone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *