Kırcaali Belediyesi, Çin’in Meizhou Belediyesi ile işbirliği anlaşması imzaladı

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, dün gazetecilere verdiği brifingde, “18 Mart’ta Kırcaali Belediyesi ve Çin’in Meizhou Belediyesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı” diye bildirdi.

Bunun Çin’e dört günlük ziyareti kapsamında gerçekleştiğini belirten Müh. Azis,” Bir ay önce Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında 16+1 adı verilen işbirliği mekanizması kapsamında oluşturulan hükümetler arası bir heyette yer almamın sonucu olarak Meizhou Belediyesi tarafından davet aldım. Bu çalışma ziyaretine bir davetti, ancak resmi ziyarete dönüştü, çünkü ziyaret sırasında kentsel yönetim, yatırım, turizm ve spor alanında işbirliği anlaşması imzalayabileceğimize karar verdik” diye izah etti. İşbirliği anlaşmasının Meizhou Belediyesi yönetimi, Çin Komünist Partisi temsilcileri ve gazeteciler önünde resmi olarak imzalandığı belirtildi.

Belediye Başkanı, 5,5 milyon nüfusa sahip olan Meizhou ilçesinde makine yapımı, elektronik ve ilaç endüstrisi alanında faaliyet gösteren 12 fabrika ve işletmeyi ziyaret ettiği açıklandı. Potansiyel ortaklarla birçok görüşmeler yapan Müh. Azis,” Ses ekipmanları ve oto ses sistemleri üreten bir fabrikayı ziyaret ettik. Fabrika ürettiği ürünleri, ortaklık yaptığı bir Fransa şirketi ile birlikte Avrupa’da çeşitli otomobil markaları üreten şirketlere satıyor. 9 no’lu Trans-Avrupa Ulaşım Koridoru ile Yunanistan ve Türkiye’nin yakınında olduğumuzu belirterek şirketin Kırcaali’de de böyle bir üretim gerçekleştirmesi için ikna etmeye gayret gösterdim. Ayrıca üretimi dünyanın her yerine ihraç edilen bir TV ve cep telefonu fabrikasında, aynı zamanda dizüstü bilgisayar parçaları ve anakartlar üreten bir fabrikadaydık. Turumuz, ağır yük kamyonları için fren sistemleri üreten 10 000 işçinin çalıştığı bir fabrikanın yanı sıra besin takviyeleri ve çay üreten büyük bir ilaç firmasına ait bir işletmeye ziyaret de içeriyordu” diye belirtti. Belediye Başkanı, yaptığı görüşmelerde Çinli yatırımcıları burada ziyaret etmeye ve makine yapımı, elektronik ve elektrik mühendisliği alanında işbirliğine yönelik fikirleri konuşmaya davet ederek Kırcaali’deki iş fırsatlarını sunduğunu vurguladı.

Belediye Başkanı,” Yakında Meizhou Belediyesi temsilcilerinin Kırcaali’yi ziyaret etmesini bekliyorum, ancak Çin’deki sistem, bir yatırımın ancak devletin onayı ve olumlu görüşü olması halinde gerçekleşebileceği şekilde işliyor” diye izah etti. İki belediye arasındaki imzalanan anlaşmada spor alanında da işbirliği yapılması öngörülüyor. Ev sahiplerinin, futbolcu ve antrenör değişimi olanakları dahi Kırcaali’nin sahip olduğu spor tesislerine büyük ilgi gösterdikleri anlaşıldı. Müh. Azis, ”Gelecek hafta onların temsilcilerinin Kırcaali’yi ziyaret etmeleri üzere davetiye göndereceğiz ve daha sonra Meizhou’dan gelecek bir futbol takımını kamp döneminde Kırcaali’de ağırlayabiliriz” dedi. Meizhou Belediye Başkanı ve ekibinin Kırcaali’yi ziyaret etmeleri için davetiye gönderdiğini ifade eden Müh. Azis, yakında Çin’in Bulgaristan Büyükelçiliği siyasi danışmanıyla görüşeceğini açıkladı.

Müh. Azis,”Resmi ziyarete dönüşen çalışma ziyaretimin amacı, sadece Çin ile temasa geçmekten başka Kırcaali ve bölgenin kalkınması için yatırımcı aramaktı. Bizim sanayi bölgemiz var ve yatırımcı kabul etmeye hazırız şeklindeki pozisyon arkaik bir şeydir. Belediye Başkanı olarak aktif olarak yatırımcı aramamız gerektiğine inanıyorum” diye altını çizdi ve belediye yönetiminin Teklas Bulgaristan ve International Power Supply (IPS) Şirketi’nin yatırım için Kırcaali’yi seçmesi konusunda ciddi bir çaba sarf ettiğini belirtti.

 

Kırcaalihaber.com

Read Previous

AB yetkilisinden Kosova’ya vergi eleştirisi

Read Next

‘Temmuz’da Avro Bölgesi’nin bekleme odasına girmeye davet alacağız’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *