Borisov, akaryakıt kaçakçılığı yapanları uyardı

Bulgaristan Başbakan Boyko Borisov, Grand Hotel Sofa’da düzenlenen 2018 yılının dördüncü çeyreğine ilişkin boş sigara paketlerinin araştırılmasından elde edilen yasadışı sigara ticareti eğilimleri ve seviyeleri hakkındaki sonuçların tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, “Son yıllarda sigara kaçakçılığa karşı mücadele yürütülüyor. Buna yönelik yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, bütçe kaynaklarının yüz milyonlarca leva artmasına yol açtı” dedi. 

Borisov’un ifadesine göre, Maliye Bakanlığı tarafından verilen malumatlar da bunu gösteriyor.

Borisov, ”Bununla öğretmen, polis, yargıç, savcı ve diğer görevlilerin maaşlarının artırılmasına imkan sunuluyor” diye belirtti ve bu konuda siyasi iradenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Başbakan, ”İçişleri Bakanlığı nezdindeki sınır polisi ve vergi polisinin başarılı çalışmalar yürütmek için gerekli kapasiteye sahip olması da önemlidir” dedi.

Borisov, özel tüketim vergisinden elde edilen daha yüksek tutardaki bütçe gelirlerinden başka özel tüketim vergisi uygulanan şeker ürünleri, et ürünleri ve diğer kaçak ürünlerle mücadeleye yönelik de çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

Borisov, ” Bu nedenle 2014’ten 2019’a kadar olan bütçe gelirleri yüzde 50 daha fazla – veya 29,4 milyar levadan 43,9 milyar levaya yükseldi” diye sözlerine ekledi.

Başbakan, akaryakıt vergilerinin de aynı şekilde kontrol edildiğini söyledi. Borisov, yeni video gözetimi hakkında yönetmeliğinin kaçak ticaretle mücadelede ve bu sektöre yardımcı olacağına inanıyor.

Başbakan, ”Bulgaristan Petrol ve Doğal Gaz Birliği, küçük ve orta ölçekli akaryakıt istasyonları, sivil toplum sektörü ve teşkilatlar da umarım yaptığımız her şeyi gözetleyebilir. Amacımız öznel insan faktörünün etkisini en aza indirmektir. Limanlar ve rafineriler üzerinde artık % 100 kontrolümüz var. Birkaç ay içinde akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede de sonuçların aynı olacağına inanıyorum, bu konuda size söz verebilirim. Sigara ticareti kurallarına uymayanlar hapislerde yatıyor. Tavsiyem şu, en kısa süre içinde akaryakıt ticaretini yasal yollar çerçevesinde yapmaya başlamalarıdır” diye konuştu.

Veriler, yurt dışında satılması öngörülen sigaraların payının 2018’in dördüncü çeyreğinde yüzde 4,4 olduğunu gösteriyor. Bu, 2019’un üçüncü çeyreğine göre yüzde 0,9’luk bir azalma olduğu anlamına gelir. Kaçak sigara oranının en yüksek seviyede yüzde 12 ile Haskovo’da (Hasköy), yüzde 10,7 ile Plevne’de, yüzde 9,3 ile Pernik’te ve başka şehirlerde olduğu tespit edildi.

Kaçak sigara oranının en düşük seviyede yüzde 1,3 ile Dobriç (Hacıoğlu Pazarcık) ve Gabrovo şehirlerinde, Sofya’da ise yüzde 3,7 olduğu tespit edildi.

 

 

Kırcaalihaber

Read Previous

Kosova Başbakanı’ndan Cumhhurbaşkanı’na yanıt

Read Next

Sınır Ötesi Ortak Tarih ve Kültürel Miras” projesi sona erdi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *