Hırvatistan’da sağlık harcamaları 2025 yılında yüzde 12 artarken, ülke ekonomisi aynı dönemde yüzde 3,4 büyüdü.
Maliye Bakanlığı Devlet Sekreteri Tereza Rogić Lugarić, sağlık harcamalarının ekonomik büyümenin çok üzerinde arttığına dikkat çekerek, sağlık sisteminde mali sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Hırvatistan’da düzenlenen EconoMedica Konferansı’nda sağlık sisteminin finansmanı, artan maliyetler, modern tıbbi teknolojilere yapılan yatırımlar ve sağlık çalışanlarının durumu ele alındı.
Konferansa katılan Maliye Bakanlığı Devlet Sekreteri Tereza Rogić Lugarić, sağlık harcamalarının yalnızca Hırvatistan’da değil, Avrupa Birliği ülkelerinin genelinde ekonomik büyümeden daha hızlı arttığını belirtti.
Rogić Lugarić, “Geçen yıl Hırvatistan ekonomisi reel olarak yüzde 3,4 büyürken, sağlık harcamaları yüzde 12 arttı.” ifadelerini kullandı.
“Önemli olan yalnızca ne kadar harcandığı değil, paranın nasıl kullanıldığı”
Sağlık sektörünün hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Rogić Lugarić, kamu maliyesindeki istikrarın sağlık yatırımlarının sürdürülebilmesi açısından temel koşul olduğunu söyledi.
Sağlık hizmetlerine ayrılan kaynakların miktarı kadar bu kaynakların nasıl kullanıldığının da önem kazandığını vurguladı.
Hastanelerin yıl içerisinde tedarikçilere karşı borç biriktirdiğini ve devletin daha sonra ek bütçe kaynaklarıyla bu borçları kapattığını belirten Rogić Lugarić, mevcut uygulamanın sağlık sisteminin gelişimini sınırlandırdığını ifade etti.
“Bu paranın boşa harcandığını söyleyemeyiz. Ancak kaynaklar sistemin geliştirilmesi yerine mevcut açıkların kapatılması için kullanılıyor.” dedi.
Hastanelerde yeni borç oluşumunun önlenmesi hedefleniyor
Maliye Bakanlığının öncelikli hedeflerinden birinin hastanelerde yeni borçların oluşmasını engellemek olduğunu açıklayan Rogić Lugarić, sağlık kurumlarında daha etkin mali yönetim uygulanması gerektiğini belirtti.
Hastanelerde çalışma organizasyonunun iyileştirilmesi, ilaç ve tıbbi malzeme stoklarının etkin yönetilmesi ve ihtiyaçlara uygun satın alma politikalarının uygulanmasının önemli tasarruf sağlayabileceğini söyledi.
Rogić Lugarić, “Aktif yönetim, çalışma düzeninin iyileştirilmesi, ilaç ve tıbbi malzeme stoklarının kontrol edilmesi ve gereksiz stok birikiminin önlenmesi sayesinde küçük değişiklikler bile önemli tasarruflar sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Sağlık sistemine 3,4 milyar avroluk yatırım
Rogić Lugarić, 2016 yılından bu yana Hırvatistan sağlık sistemine toplam 3,4 milyar avro yatırım yapıldığını açıkladı.
Özellikle kanser teşhis ve tedavisinde kullanılan tıbbi cihazlara yönelik yatırımların, Hırvatistan kamu sağlık sisteminin tarihindeki en büyük onkoloji ekipmanı yatırımları olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı: Sağlığa ayrılan kaynaklar bir gider değil, yatırımdır
Hırvatistan Sağlık Bakanı Irena Hrstić ise sağlık sistemine yapılan yatırımların yalnızca maliyet olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Hrstić, sağlık yatırımlarının vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı ve tedavi sonuçlarını iyileştirmeyi amaçladığını söyledi.
Devlet bütçesinden sağlık sistemine her yıl daha fazla kaynak aktarıldığını belirten Hrstić, son 10 yılda özellikle yüksek maliyetli ilaçlara ayrılan finansmanın üç katına çıkarıldığını açıkladı.
Bakan Hrstić, yapılan yatırımların sonuçlarının görülmeye başlandığını belirterek, bu yıl Hırvatistan’da kanser hastalarının hayatta kalma oranlarında ilk kez artış kaydedildiğini ifade etti.
2027’de tüm hastanelerin radyoloji sistemleri birbirine bağlanacak
Sağlık Bakanı Hrstić, tıbbi teknolojilerin geliştirilmesi kapsamında önemli bir dijitalleşme adımının atılacağını duyurdu.
Buna göre, 2027 yılından itibaren Hırvatistan Sağlık Sigortası Kurumu (HZZO) aracılığıyla ülkedeki tüm hastanelerin radyoloji sistemleri birbirine bağlanacak.
Yeni uygulama sayesinde hastaların radyolojik görüntüleri, tetkikin hangi hastanede yapıldığına bakılmaksızın diğer sağlık kurumlarından da görüntülenebilecek.
Ayrıca 2027 yılından itibaren özel sağlık hizmeti sağlayıcılarının tamamı Hırvatistan Merkezi Sağlık Bilgi Sistemi’ne (CEZIH) entegre edilecek.
Hrstić, bu uygulamaların sağlık hizmetlerinin verimliliğini artırarak mali açıdan sürdürülebilir bir sistem oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirtti.
Yurt dışına giden doktor ve hemşireler geri dönmeye başladı
Sağlık sektöründeki insan kaynağına yönelik yatırımlara da değinen Bakan Hrstić, son dönemde yurt dışına giden sağlık çalışanlarının Hırvatistan’a geri dönmeye başladığını söyledi.
Geçen yıldan itibaren sağlık personelinin ülkeye dönüşünde artış gözlemlendiğini belirten Hrstić, bu gelişmenin özellikle hemşireler arasında daha belirgin olduğunu ifade etti.
Doktorların geri dönüşlerinde de artış yaşandığını kaydeden Hrstić, sağlık çalışanlarına yapılan yatırımların önemini vurguladı.
Öğrencilerden alkol fiyatlarının artırılması önerisi
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen EconoMedica Konferansı, tıp, ekonomi ve diş hekimliği öğrencilerini bir araya getirdi.
Konferansta ilk kez düzenlenen öğrenci yarışmasında farklı fakültelerden ekipler, sağlık sistemindeki sorunlara yönelik çözüm önerilerini sundu.
Yarışmayı, Ekonomi ve Tıp fakültelerinden Bruna Buča, Magda Buča ve Mija Štefanec’in oluşturduğu ekip kazandı.
Öğrenciler, Hırvatistan’da aşırı alkol tüketiminin yol açtığı sağlık sorunlarının azaltılması amacıyla alkollü içeceklerin perakende satış fiyatlarının artırılmasını önerdi.
Konferans organizatörlerinden Helena Vranješ, öğrencilerin alkol tüketiminin azaltılmasıyla buna bağlı sağlık sorunlarının ve önlenebilir hastane yatışlarının da düşürülebileceğini savunduklarını aktardı.
EconoMedica Konferansı, sağlık hizmetlerinin finansmanı, teknolojik yatırımlar, personel politikaları ve mali sürdürülebilirlik konularında tıp ve ekonomi alanları arasında iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor.












