Kosova’da 25 Ekim’de aile içi şiddet nedeniyle yetkililerden yardım istemesine rağmen öldürülen Arlinda Zekaj’ın ölümüne ilişkin hazırlanan raporda, yargı ve güvenlik kurumlarının ciddi ihmalleri tespit edildi. İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, ülkede yüksek risk taşıyan 155 aktif vakanın daha belirlendiğini açıkladı.
Kosova Adalet Bakanı Donika Gërvalla ile İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, İpek (Peja) kentinde öldürülen Arlinda Zekaj’ın korunmasına yönelik kurumsal süreçlerde yaşanan eksikliklere ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.
İki bakan, olayla ilgili hazırlanan ve Başbakan Albin Kurti’ye sunulan raporun bulgularını kamuoyuyla paylaştı.
“Defalarca yardım istedi ancak korunamadı”
Adalet Bakanı Donika Gërvalla, raporda İpek Asliye Mahkemesi, İpek Başsavcılığı ve Sosyal Hizmetler Merkezi başta olmak üzere ilgili kurumların ciddi ihmal ve eksikliklerinin belirlendiğini söyledi.
Zekaj’ın öldürülmeden önce defalarca kurumlara başvurduğunu belirten Gërvalla, genç kadının maruz kaldığı şiddeti, tehditleri ve hem kendisinin hem de çocuğunun hayatından endişe duyduğunu yetkililere bildirdiğini ifade etti.
Gërvalla, “Arlinda Zekaj, Kosova Cumhuriyeti kurumlarından sürekli, hatta bazı günlerde birkaç kez yardım istedi. Hayatının tehlikede olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Buna rağmen 25 Ekim’de öldürüldü.” dedi.
Hazırlanan raporun bir mahkeme kararı olmadığını ve cezai sorumluluk belirlemediğini vurgulayan Gërvalla, kurumların işleyişinde tespit edilen ciddi eksikliklerin görmezden gelinemeyeceğini belirtti.
Koruma kararlarının uygulanmasında ciddi eksiklikler tespit edildi
İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, raporda Zekaj’ın korunmasına yönelik alınması gereken tedbirlerde önemli aksaklıklar belirlendiğini açıkladı.
Sveçla, ilk koruma kararının uygulanmadığını, ikinci koruma kararının uygulanmasında gecikmeler yaşandığını ve risk değerlendirmesi talebinin dikkate alınmadığını söyledi.
Ayrıca Zekaj’ın korunmasına yönelik gerekli kapasite ve tedbirlerin oluşturulmadığının da raporda yer aldığı belirtildi.
Sveçla, “Kurumlarımızdan koruma talep eden her vatandaş, sesinin duyulacağından, başvurusunun ciddiyetle ele alınacağından ve hayatının korunacağından emin olmalıdır.” ifadelerini kullandı.
İlgili kurumların tamamının koordineli şekilde çalışması gerektiğini vurgulayan Sveçla, hiçbir aşamada ihmale izin verilemeyeceğini söyledi.
Kosova’da 155 yüksek riskli vaka belirlendi
İçişleri Bakanı Sveçla, yürütülen incelemeler kapsamında yüksek risk taşıyan 155 aktif vakanın daha tespit edildiğini duyurdu.
Polisin bu vakaların her biri için alınan önlemlere ilişkin ayrı ayrı rapor hazırladığını belirten Sveçla, orta ve düşük riskli vakalara ilişkin değerlendirmelerin de Başbakanlığa sunulan raporda yer aldığını açıkladı.
Sveçla, olayla bağlantılı tüm eylem ve ihmallerin sonuna kadar araştırılmasının kurumların sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Bakanlara istifa sorusu yöneltildi
Basın toplantısında Adalet Bakanı Donika Gërvalla’ya istifa etmeyi düşünüp düşünmediği soruldu.
Gërvalla, istifasının kadınların daha iyi korunmasına ve gelecekte karşılaşabilecekleri risklerin azaltılmasına katkı sağlayacak olması hâlinde bu seçeneği reddetmeyeceğini söyledi.
İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla ise istifasının kadınların güçlendirilmesine ve haklarının korunmasına katkı sağlayacağını düşünmediğini belirterek görevlerini yerine getirmek için yoğun şekilde çalıştıklarını ifade etti.
Şüpheli çarşamba akşamı yakalandı
Arlinda Zekaj, 25 Ekim’de İpek kentine bağlı Vitomirica köyünde, aile içi şiddet nedeniyle yetkililere başvurmasından birkaç saat sonra öldürüldü.
Zekaj’ın kayınbiraderi tarafından öldürüldüğünden şüpheleniliyor.
Cinayet şüphelisi A.S. isimli kişinin çarşamba akşamı polis tarafından yakalandığı bildirildi.
Olay, Kosova’da aile içi şiddet mağdurlarının korunması ve ilgili kurumların sorumlulukları konusunda ciddi tartışmalara yol açtı.











