Makedonya’da öğrenciler yemek desteğine zam talep ediyor

Kuzey Makedonya’da öğrenciler, 2023 yılından bu yana değişmeyen günlük 140 denarlık yemek desteğinin enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirterek artırılmasını talep ediyor. Öğrenci temsilcilerinin, konuyu görüşmek üzere Başbakan Hristijan Mickoski ve Eğitim ve Bilim Bakanı Vesna Yanevska ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Öğrenciler, mevcut yemek desteğinin son üç yılda artan yaşam maliyetlerine göre güncellenmediğini savunuyor.

Görüşmede yemek desteğinin artırılmasının yanı sıra, öğrencilere sağlanan desteğin kullanım şeklinin değiştirilmesi de ele alınacak.

Slovenya’daki kupon sistemi gündemde

Toplantıda, Slovenya’da uygulanan modele benzer bir yemek kuponu sisteminin hayata geçirilmesi seçeneğinin de değerlendirilmesi bekleniyor.

Önerilen sisteme göre öğrencilere sağlanan maddi destek, yalnızca belirli marketlerde ve yeme-içme işletmelerinde gıda alışverişi için kullanılabilecek.

Eğitim ve Bilim Bakanı Vesna Yanevska, öğrencilerden gelecek önerilerin ve olası destek tutarlarının görüşüleceğini belirtti.

Bakan Yanevska: Yasaya aykırı bir durum yok

Yanevska, yemek desteğinin artırılmamasının yasal düzenlemelere aykırı olduğu yönündeki değerlendirmeleri reddetti.

2023 yılında öğrencilere verilen günlük yemek desteğinin 20 denar artırıldığını hatırlatan Yanevska, söz konusu artışın o dönemdeki enflasyon oranının üzerinde olduğunu söyledi.

Bakan Yanevska, “2023 yılında yapılan 20 denarlık artış, enflasyon oranından daha yüksekti. Daha sonra öğrencilerden, destek miktarının artırılmasını değil, yararlanıcı sayısının genişletilmesini istediklerine ilişkin yazılı talepler aldık. Biz de kapsamı genişlettik.” dedi.

Önceki düzenlemenin öğrencilerin yeni talebine kadar geçerliliğini koruduğunu savunan Yanevska, 20 denarlık artışın 2025 yılını ve 2026 yılının bir bölümünü de kapsadığını ifade etti.

Yeni destek miktarı görüşmelerde belirlenecek

Öğrencilerin yeni taleplerini dinlemeye başladıklarını belirten Yanevska, bundan sonraki süreçte destek miktarı ve uygulama modelinin birlikte değerlendirileceğini söyledi.

Başbakan Mickoski ve Bakan Yanevska ile yapılacak görüşmenin ardından yemek desteğinde artışa gidilip gidilmeyeceği ve kupon sistemine geçiş konusunda nasıl bir yol izleneceği netlik kazanabilecek.

Read Previous

Makedonyalı TIR şoförlerinin Schengen sorunu sürüyor: Almanya’dan destek istendi

Read Next

Kosova’da kadın cinayetine karşı protesto