Karadağ’dan Hırvatistan ile anlaşmazlıkların çözümü için iki adım

Karadağ hükümeti, Hırvatistan ile ilişkilerde anlaşmazlığa neden olan iki konuda karar aldı. Kotor’daki yüzme havuzunun adının değiştirilmesi ve Morinj’deki anıt plaketin resmî olarak onaylanması kararlaştırıldı.

Hırvat haber ajansı Hina’nın hükümet kaynaklarından edindiği bilgiye göre Zagreb yönetimi, Karadağ’ın aldığı kararları ikili ilişkiler açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Karadağ hükümeti, Kotor’daki yüzme havuzunun adının değiştirilerek Petar Petroviç Njegoş’un adını taşımasına karar verdi.

Havuz daha önce, Morinj esir kampında gardiyanlık yaptığı ve burada tutulan Hırvat siviller ile savaş esirlerine işkence ve kötü muamelede bulunmakla suçlandığı belirtilen eski sutopu oyuncusu Zoran Cimi Gopçeviç’in adını taşıyordu.

Karadağ hükümeti ayrıca 10 Ekim 2022’de Morinj’deki eski kampın girişinde bulunan taş duvara yerleştirilen anıt plakete geriye dönük resmî onay verdi.

Hırvatistan: Doğru yönde atılmış bir adım

Hırvatistan hükümetinden bir kaynak, Hina’ya yaptığı açıklamada kararları “doğru yönde atılmış bir adım” olarak nitelendirdi.

Kaynak, gelişmenin Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç’in Avrupa Konseyinde Karadağ’ın AB üyelik sürecine ilişkin girişiminin ardından yaşandığını belirtti.

Hırvat hükümetinden yapılan değerlendirmede, “Hırvatistan, Karadağ’a karşı yapıcı bir yaklaşım sergiliyor. Avrupa değerleri ve iyi komşuluk ilişkileriyle ilgili meselelerin çözülmesi için doğru zamanın geldiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Plenkoviç, haziran ayında Karadağ yönetimiyle iki ülke arasındaki çözülmemiş sorunları görüşmüş ve bu meselelerin Karadağ’ın AB üyeliğinden önce çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtmişti.

AB üyeliği öncesinde çözülmesi beklenen sekiz mesele bulunuyor

Hırvatistan ile Karadağ arasında çözüm bekleyen toplam sekiz ikili mesele bulunuyor.

Kotor’daki yüzme havuzunun adı ve Morinj’deki anıt plaketin yanı sıra diğer altı konu şöyle sıralanıyor:

  • Savaş döneminde kaybolan kişilerin akıbetinin belirlenmesi
  • Morinj kampında tutulan eski esirlere tazminat ödenmesi
  • Savaş suçlarından sorumlu kişilerin yargılanması
  • Hırvat ailelerin mülkiyet ve hukuki sorunlarının çözülmesi
  • İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığının giderilmesi
  • Jadran eğitim gemisinin Hırvatistan’a iade edilmesi

Hırvatistan, Karadağ’dan taleplerini içeren listeyi diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere de iletti.

Karadağ yönetimi ise 2026 yılı sonuna kadar AB üyelik müzakerelerindeki tüm başlıkları kapatmayı ve 2028 yılında Avrupa Birliğine katılmayı hedefliyor.

Read Previous

Makedonya’da bir ailenin aylık asgari gideri 70 bin denarı aştı

Read Next

Makedonya’da alkollü araç kullanan 61 sürücü yakalandı