Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Savaş Gazileri Örgütü, eski UÇK yöneticileri hakkında Lahey’deki Kosova Özel Daireleri tarafından verilen hapis cezalarının ardından 18 Eylül Cuma günü geniş katılımlı protesto düzenleme çağrısında bulundu.
UÇK Savaş Gazileri Örgütü temsilcileri, perşembe günü düzenledikleri basın toplantısında, mahkemenin bir gün önce açıkladığı karara tepki gösterdi.
Örgüt temsilcisi Gazmend Syla, kararın 1998-1999 yıllarında yaşananlar konusunda saldırgan ile mağdur arasında denge kurulması girişimi olduğunu savundu.
Syla, UÇK’nın hiçbir zaman “suç örgütü” olmadığını belirterek, örgütün Kosova halkının özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğunu söyledi.
“Hiçbir karar bizim kurtuluş mücadelemizi yeniden yazamaz veya özgürlük için savaşanları lekeleyemez. Başından beri bu mahkemeyi siyasi, süreci ise adaletsiz olarak nitelendirdik. Bize göre dün yaşananlar da bunu gösterdi.” ifadelerini kullandı.
Syla, savaştan çıkan örgütlerin bundan sonraki süreçte yeni adımlar atmayı planladığını belirtti. Bu kapsamda ulusal bir koordinasyon konseyi oluşturulması ve Kosova dışındaki Arnavutları da kapsayacak bir platform kurulmasının gündemde olduğunu kaydetti.
Lahey’deki Kosova Özel Daireleri, 16 Eylül’de açıkladığı ilk derece kararında Hashim Thaçi ve Jakup Krasniqi’yi 25’er yıl, Kadri Veseli’yi 18 yıl, Rexhep Selimi’yi ise 13 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Eski UÇK yöneticileri, hukuka aykırı veya keyfi tutuklama, kötü muamele, işkence ve hukuka aykırı öldürme dahil savaş suçlarından mahkum edildi.
Kararın açıklanmasının ardından çok sayıda kişi Kosova’da meydanlarda protesto düzenledi. Gösteriler, Priştine’deki Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü Misyonu (EULEX) ofislerinin yakınında da devam etti.











