Kuzey Makedonya’nın tamamı yüksek yangın riski altında bulunuyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle ülkenin herhangi bir bölgesinde yangın çıkabileceği ve alevlerin kısa sürede geniş bir alana yayılabileceği uyarısı yapıldı.
Ülkede bugün 5 yangının aktif olduğu, 6 yangının ise kontrol altında tutulduğu bildirildi.
En tehlikeli yangınlardan biri Üsküp’ün Gjörçe Petrov Belediyesi’nde devam ediyor. Kosova topraklarından Kuzey Makedonya’ya yayılan yangın, özellikle başkent Üsküp’te yoğun duman ve kokuya neden oldu. Dün gece etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle duman ve yangın kokusu kentin birçok bölgesinde hissedildi. Bazı vatandaşlar geceyi pencerelerini kapalı tutarak geçirmek zorunda kaldı.
Yangınla mücadele için bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken hem havadan hem de karadan müdahale ediliyor.
Kriz Yönetim Merkezi Müdürü Stojançe Angelov, yangının hem Kosova hem de Kuzey Makedonya tarafında devam ettiğini belirterek, alevlerin Graçani köyüne yaklaştığını ancak Üsküp itfaiyesi ve Kriz Yönetim Merkezi ekiplerinin müdahalesiyle evlere ulaşmadan durdurulduğunu söyledi.
Angelov, yangının bugün Nikishtane yönünde ilerlediğini ve bölgede yeterli sayıda itfaiye ekibinin konuşlandırıldığını ifade etti.
Yangının evlerine yaklaşması nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşların da gece boyunca büyük korku yaşadığı bildirildi.
Üsküp bölgesinin yanı sıra Struga’da, Debre sınırında da büyük bir yangın tehlikesi bulunuyor. Bu bölgede alçak bitki örtüsü ve karma ormanlık alan yanıyor. İtfaiye ekipleri ayrıca Kumanova, Mavrovo ve Rostuşe, Makedonski Brod, Kratovo ve Delçevo bölgelerindeki yangınlarla da mücadele ediyor.
Yangınların büyük bölümü kundaklama kaynaklı
Yetkililer, bu sezon çıkan yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olarak çıkarıldığını açıkladı. Polis de yangın çıkardığı tespit edilen bir kişiyi daha gözaltına aldı.
Polis tarafından yapılan açıklamada, 4 Eylül 2026 tarihinde saat 16.30 sıralarında Struga’ya bağlı Zagraçani ve Dolna Belitsa köyleri arasındaki yolda 85 yaşındaki A.M.’nin gözaltına alındığı belirtildi.
A.M.’nin “Lok” bölgesinde düşük boylu bitki örtüsünün bulunduğu açık alanda yangın çıkardığı tespit edildi. Yangında herhangi bir kişinin yaralanmadığı, Struga İtfaiye Birliği ekiplerinin müdahale ettiği bildirildi.
Olayla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından şüpheli hakkında yasal işlem başlatılacağı açıklandı.
Meteoroloji tahminleri de endişeyi artırıyor
Kuzey Makedonya Hidrometeoroloji Kurumu’nun (UHMR) tahminlerine göre önümüzdeki hafta da yüksek sıcaklıkların devam etmesi bekleniyor. Buna bağlı olarak yeni yangınların çıkma riskinin de yüksek seviyede kalacağı belirtiliyor.
Yetkililer, vatandaşlara yangınlara karşı azami dikkat göstermeleri ve özellikle insan kaynaklı yangınların önlenmesi konusunda duyarlı olmaları çağrısında bulundu.












