Kuzey Makedonya, bugün itibarıyla Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya, Moldova ve Ukrayna’nın yer aldığı Dikey Gaz Koridoru’na katılıyor.
Enerji Bakanı Sanja Boşinovska, projenin bir parçası olmak için Mutabakat Zaptı imzalanacağını açıkladı.
Kuzey Makedonya’nın Yunanistan ile doğal gaz bağlantısını sağlayacak interkonnektörün inşası ile Sırbistan’a bağlantı çalışmalarının yoğun şekilde sürdüğü belirtildi. Ülkenin gelecek yılın sonuna kadar doğal gaz transitine hazır hale gelmesi bekleniyor.
Yeni bağlantılar sayesinde Kuzey Makedonya’nın Yunanistan’daki Aleksandrupoli ve Revithoussa terminallerinden alternatif doğal gaz tedarik kaynaklarına erişim sağlaması hedefleniyor. Böylece ülkenin doğal gaz arzında tek bir kaynağa bağımlılığının azaltılması ve bölgesel bir doğal gaz merkezi haline gelmesi amaçlanıyor.
Boşinovska, Güneydoğu Avrupa Enerji Zirvesi’ne katılmak üzere bulunduğu Selanik’te yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’ın Dikey Gaz Koridoru’na dahil edilmesinin enerji güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti.
Boşinovska, Yunanistan ve Sırbistan ile bağlantıların tamamlanmasıyla gelecek yılın sonunda ülke üzerinden doğal gaz transitinin başlayabileceğini ve daha yüksek miktarlarda gaz taşınabileceğini ifade etti.












