Slovenya’nın Ştayermark bölgesinde dört kişi, bir bankayı yaklaşık 10 milyon euro (19,5 milyon KM) dolandırmakla suçlanıyor.
Maribor Polis Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre şüpheliler, sahte belgeler kullanarak Almanya merkezli bir şirketin hesabından yetkisiz şekilde para transferi gerçekleştirdi.
Şüphelilerin, Slovenya’da faaliyet gösteren ve adı açıklanmayan bir şirket adına sahte SEPA otomatik ödeme talimatları hazırladığı belirtildi. Sahte belgeler üzerine banka, Alman şirketinin hesabından yaklaşık 10 milyon euroyu başka hesaplara aktardı.
Dolandırıcılık birkaç gün sonra ortaya çıkarken, banka Alman şirkete uğradığı zararı kendi kaynaklarından karşılamak zorunda kaldı. Bu sırada paranın büyük bölümü farklı hesaplara aktarılmıştı.
Polise göre şüpheliler, paranın izini gizlemek amacıyla yaklaşık 10 milyon euroluk tutarı küçük miktarlara bölerek Slovenya ve diğer ülkelerdeki beş şirketin hesaplarına aktardı. Para daha sonra yeni kurulan şirketlere gönderildi ve bir kısmı nakit olarak çekildi.
Soruşturma kapsamında şüpheliler dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından gözaltına alındı.
Slovenya Kara Para Aklamayı Önleme Bürosu ile polis ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde 6 milyon euro (11,5 milyon KM) bloke edilerek bankaya geri kazandırıldı. Ancak şüphelilerin kalan paranın bir bölümünü nakit olarak çektiği, diğer bölümünü ise çeşitli mal ve hizmetlerin satın alınmasında kullandığı bildirildi.
Slovenya’da dolandırıcılık suçunun 1 ila 8 yıl arasında hapis cezasıyla, kara para aklama suçunun ise 8 yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandırılabildiği belirtildi.











