Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, ülke genelinde günlerdir devam eden büyük yangınlarda can kaybı yaşanmadığını ve hiçbir evin zarar görmediğini belirterek, daha büyük doğal afetlere karşı yeni ekipman yatırımları yapılacağını açıkladı.
Vuçiç, Deliblatska Peşçara’daki yangın bölgesini ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Her canı ve her evi korumayı başardık. Avrupa’da hiçbir yerde kimse bunu başaramadı” dedi.
Yeni yangın söndürme araçları alınacak
Vuçiç, Sırbistan’ın yangınlarla mücadele kapasitesini artırmak amacıyla yeni hava araçları satın alacağını söyledi. Bu kapsamda H125 tipi helikopterlerin alınmasının planlandığını belirten Vuçiç, Acil Durumlar Sektörü’nün ihtiyaç olduğunu tespit etmesi halinde büyük kapasiteli bir yangın söndürme uçağının da satın alınacağını ifade etti.
Sırbistan’ın şu anda Super Puma ve Rus yapımı Kamov helikopterlerinin yanı sıra yangın söndürmede kullanılan çeşitli hava araçlarına sahip olduğu belirtildi.
Rusya ve AB ülkelerine teşekkür etti
Vuçiç, yangınlarla mücadelede desteğe ihtiyaç duyulduğunun anlaşılmasının ardından Rusya ve Avrupa Birliği’nden yardım istediklerini söyledi. Romanya, Slovakya, Çekya, Almanya ve Rusya’ya teşekkür eden Vuçiç, AB ülkelerinin AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında helikopter ve ekipler gönderdiğini belirtti.
Deliblatska Peşçara’daki yangınlarda bugüne kadar hava araçlarından toplam 492 ton su bırakıldığını açıklayan Vuçiç, bunun yaklaşık 400 tonunun Rus hava araçları tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Sırbistan’da 12 yangın aktif
Sırbistan Acil Durumlar Sektörü Başkanı Luka Çauşiç ise ülke genelinde halen 12 yangının aktif olduğunu ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle bu sayının artabileceğini açıkladı.
Vuçiç ayrıca Deliblatska Peşçara’daki yangınların petrol ve doğal gaz yatakları nedeniyle kasıtlı olarak çıkarıldığı yönündeki iddiaları reddederek bunları “yalan ve uydurma” olarak nitelendirdi.
Hırvatistan’ın içişlerine karışmayacağını söyledi
Vuçiç, Hırvatistan’daki siyasi kriz ve Başbakan Andrej Plenkoviç’in Sırbistan’a yönelik eleştirileri hakkında da konuştu. Hırvatistan’ın iç meseleleri hakkında yorum yapmak istemediğini belirten Vuçiç, Gospiç’teki çevre kriziyle ilgili, “Ne olduğunu bilmiyorum. Ne söylersem yanlış olur ve onların içişlerine karışmış olurum” dedi.
Plenkoviç’in Sırbistan’daki Novi Sad’daki tren istasyonu çatısının çökmesiyle ilgili açıklamalarına da değinen Vuçiç, Sırp halkının yaklaşan seçimlerde kendi cevabını vereceğini söyledi.












