Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timço Mucunski, ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin ilerleyebilmesi için net güvenceler verilmesi ve temel reformlarla ikili meselelerin birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.
Mucunski, Sitel TV’ye verdiği röportajda, anayasa değişiklikleri ve AB ile müzakerelerin başlaması konusunda Makedonya açısından iki konunun önemli olduğunu belirtti. Bunlardan ilkinin üstlenilen yükümlülüklerin sürdürülebilir olacağına dair güvenceler, ikincisinin ise insan hakları konusunda uluslararası hukukta karşılıklılık ilkesine uyulması olduğunu ifade etti.
Bulgaristan’ın Bulgar azınlığının Makedonya Anayasası’na dahil edilmesini talep etmesi durumunda, Bulgaristan’ın da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bulgaristan’daki Makedonların haklarıyla ilgili kararlarına uyması gerektiğini savundu.
“Birkaç ay sonra yeniden aynı noktaya dönmek istemiyoruz”
Mucunski, şu anda masada bulunan çözümün sürdürülebilir olmadığını ve ülkeyi birkaç ay sonra yeniden AB sürecinde bir blokajla karşı karşıya bırakabileceğini söyledi.
“Amacımız bir çözüm bulmak. Ancak bizi birkaç hafta veya ay sonra yeniden aynı noktaya getirecek bir çözüm istemiyoruz. Böyle bir çözüm kabul edilemez” dedi.
“Tam üyelik hedefi değişmemeli”
AB’nin genişleme sürecinde yeni bir model üzerinde çalışıldığına da değinen Mucunski, Avrupa kurumları ve üye ülkelerde süreci daha öngörülebilir ve mevcut koşullara daha uygun hale getirecek bir modelin değerlendirildiğini söyledi.
Mucunski’ye göre Makedonya açısından en önemli konu, yeni modelin tam üyeliğe alternatif haline gelmemesi.
Aday ülkelere yönelik daha yakın iş birliği ve sağlanacak avantajların tam üyelik sürecine paralel ilerlemesi gerektiğini belirten Mucunski, nihai hedefin AB üyeliği olarak kalması gerektiğini vurguladı.
“Gizli görüşmeler yok”
Mucunski, AB sürecindeki blokajın aşılması için gizli görüşmeler yapıldığı yönündeki iddiaları da reddetti.
“Gizli veya radar altında yürütülen görüşmeler yok” diyen Mucunski, AB üyesi ülkelerin temsilcileri ve Avrupa kurumlarıyla sürekli temas halinde olduğunu, aynı konuların Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından da gündeme getirildiğini söyledi.
Makedonya’nın temel talebinin, Avrupa reformları ile ikili meselelerin açık şekilde birbirinden ayrılması olduğunu belirten Mucunski, AB sürecinde ülkenin kimliği, tarihi, dili ve kültürüyle ilgili taleplerin sona ermesi gerektiğini ifade etti.
“Bulgaristan’dan kaynaklanan engel devam ettiği ve Avrupa değerleri temelinde Avrupa yolumuzu destekleme konusunda net bir irade göstermediği sürece çözülmemiş bir sorunla karşı karşıyayız” dedi.
Üsküp’teki su iddiaları
Mucunski, Üsküp’te içme suyunun bakteriyolojik olarak kirli olduğu yönündeki iddialara da değindi.
Söz konusu iddiaların ciddi bir dezenformasyon ve vatandaşlar arasında panik oluşturma girişimi olduğunu söyleyen Mucunski, İçişleri Bakanlığının bu bilgilerin yayılmasıyla ilgili olarak bazı kişileri ifadeye çağırdığını belirtti.
Mucunski, doğrulanmamış bilgilerin yayılmasının toplumsal paniğe yol açabileceğini ve vatandaşların kurumlara olan güvenini daha da zedeleyebileceğini belirterek, bu tür eylemlerin sorumluluk gerektirdiğini ifade etti.











