Trump, Suudi Arabistan ile nükleer anlaşmayı onayladı

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, ismi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Trump’ın Suudi Arabistan ile nükleer anlaşmayı onayladığı öne sürüldü.

30 yıl sürecek yeni anlaşmanın on milyarlarca dolar değerinde olacağı tahminine yer verilen haberde, anlaşmanın Suudi Arabistan’a “sivil nükleer program sağlayacağı ve potansiyel olarak uranyum zenginleştirmesinin önünü açacağı” iddiasına yer verildi.

Haberde, Suudi Arabistan’ın nükleer altyapısının geliştirilmesinde ABD’li şirketlere merkezi rol verilmesinin amaçlandığı aktarılarak, ABD-Suudi Arabistan’ın ortak değerlendirmesi sonucunda gerekli görülmesi halinde, Amerikan şirketlerinin bu ülkede uranyum zenginleştirme tesisi kurmasının da anlaşmaya dahil olduğu ileri sürüldü.

Bu şartın, ABD’ye Suudi Arabistan’ın nükleer programı üzerinde nüfuz sağlayacağı değerlendirmesinde bulunulan haberde, Trump yönetimi yetkililerine göre, bu koşulun nükleer programın “askeri amaçlarla kötüye kullanılmasını önlemenin bir yolu olduğu” savunuldu.

Haberde ayrıca, anlaşmanın gelecek günlerde Kongre’ye sunulmasının beklendiği belirtildi.

Trump’ın Suudi Arabistan’la nükleer işbirliği anlaşmasını onaylaması İsrail’de rahatsızlığa neden oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ile sivil nükleer işbirliği anlaşmasını onaylamasının İsrail’de rahatsızlığa neden olduğu belirtildi.

Yedioth Ahronot gazetesine konuşan adları​​​​​​​ açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkililer, ABD’nin attığı bu adımın, tıpkı Türkiye’ye olası F-35 satışı gibi “rahatsız edici” olduğunu ifade etti.

Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, Washington yönetiminin Riyad’a Tel Aviv ile normalleşmeyi sivil nükleer işbirliği anlaşması için bir şart olarak öne sürmemesine dikkati çekti.

ABD’nin Riyad’a böyle bir şart öne sürmemesinin İsrail’in Washington’daki nüfuzunun zayıfladığına işaret ettiğini söyleyen yetkililer, Tel Aviv yönetiminin Suudi Arabistan’a karşı kullanabileceği bir kozu kaybettiğini söyledi.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyinin eski başkanvekili Yaakov Nagel ise Suudi Arabistan’ın topraklarında uranyum zenginleştirebilecek olmasının hata olduğunu iddia etti.

İsrailli emekli diplomat Jeremy Issacharoff de söz konusu anlaşmayı “aşırı derecede tehlikeli” olarak nitelendirdi.

Issacharoff, söz konusu adımın İsrail’in ulusal güvenliğini ilgilendiren kritik konularda Washington’daki politikaları etkileme kapasitesinin azaldığını gösterdiğine işaret etti.

Read Previous

“PrizrenFest” festivali sanatseverlere kapılarını açtı

Read Next

Kosova’nın Elektrik İletim Şebekesine 5 miyon euroluk hibe desteği