Slovenya Başbakanı Janša: “NATO’da Verdiğimiz Sözü Tutacağız”

Slovenya Başbakanı Janez Janša, ülkesinin NATO içindeki yükümlülüklerini yerine getireceğini belirterek, savunma harcamalarında verilen sözlerin artık tutulacağını söyledi.

Janša, Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Slovenya’nın bu yıl savunma harcamalarında GSYH’nin yüzde 2’sinin altında kalan tek üye olmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Janša, “Bu hayatımdaki ilk NATO zirvesi ve ilk kez Slovenya’nın biraz başını eğdiği bir konumdayız. Bu durum sadece rakamlardan değil, esas olarak tutulmayan sözlerden kaynaklanıyor” dedi.

Slovenya’nın öncelikle kamu maliyesine dair net bir tabloya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Janša, hükümetin bundan sonra verdiği sözleri yerine getireceğini ifade etti. “İlk sözümüz, söylediğimizi yapmak ve verdiğimiz sözü tutmak olacak” diye konuştu.

Önceki hükümeti de eleştiren Janša, savunma harcaması olarak gösterilen bazı kalemlerin gerçekte bu kapsama girmediğini savundu ve yeni dönemde bu tür uygulamalara başvurmayacaklarını belirtti.

Ancak Janša, mevcut mali zorluklar nedeniyle önceki hükümetin tüm taahhütlerinin bu yıl yerine getirilemeyeceğini, çünkü ülkenin başka öncelikleri de bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan ayrıca, kamu maliyesindeki belirsizlikler ve Slovenya’nın kalkınmasına yönelik müdahale yasası hakkında olası bir referanduma ilişkin süreç nedeniyle bütçe planlamasında zorluk yaşandığını ifade etti. Anayasa Mahkemesi’nin referandum girişimi hakkında vereceği kararın kritik önem taşıdığını belirterek, mahkemeye bir an önce karar vermesi çağrısında bulundu.

NATO’nun yayımladığı verilere göre Slovenya, bu yıl savunma için GSYH’sinin yüzde 2’sinin altında harcama yapan tek üye ülke konumunda. Bununla birlikte, Slovenya hükümeti, geçen yıl Lahey’de düzenlenen zirvede alınan kararlar doğrultusunda savunma ve güvenlik harcamalarını 2035 yılına kadar GSYH’nin yüzde 5’ine çıkarmayı hedefliyor. Bu oranın yüzde 3,5’i temel savunma ihtiyaçlarına, yüzde 1,5’i ise diğer güvenlik yatırımlarına ayrılacak.

NATO ayrıca Slovenya’nın Ankara Zirvesi sonrasında güvenilir bir ulusal plan hazırlayarak savunma harcamalarını kısa vadede yüzde 2’nin üzerine çıkarmayı ve 2035 yılına kadar yüzde 3,5 seviyesine ulaştırmayı planladığını bildirdi.

Janša, somut planlar hakkında detay vermekten kaçınırken, daha önce alınan bazı kararların uygulanmasının zorlaştığını ifade etti. Özellikle, önceki hükümetin dört yıl önce Boxer tipi zırhlı araç alımından vazgeçmesinin maliyetleri artırdığını ve bu araçların fiyatının neredeyse iki katına çıktığını söyledi.

Patria tipi zırhlı araçların alımına ilişkin soruya ise net bir yanıt vermeyen Janša, sürecin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirterek, finansman seçeneklerinin henüz netleşmediğini sözlerine ekledi.

Read Previous

Makedonya’da Eğitim Altyapısına 86 Milyon Euroluk Yatırım

Read Next

AB Komiseri Marta Kos’tan Kuzey Makedonya’ya Mesaj: “İlerleme Var, Ancak Anayasa Değişiklikleri Şart”