Zagreb’de mart ayı sonunda meydana gelen fırtınanın ardından yapılan başvurular kapsamında ilk yardım listesi açıklandı.
Zagreb Belediyesi tarafından duyurulan verilere göre, 434 başvuru kabul edilirken toplam zarar 305 bin 256 euro olarak hesaplandı. Bu kapsamda vatandaşlara ödenecek yardım miktarı ise 213 bin 679 euro olarak belirlendi.
Onaylanan başvuruların büyük bölümünü hasar gören özel araçlar oluştururken, bunun yanı sıra çok sayıda müstakil ev ve daha sınırlı sayıda daire için de destek kararı alındı.
Belediye, daha önce Temmuz 2023’te yaşanan benzer fırtınanın ardından olduğu gibi, bu olayda da zarar görenlere doğrudan bütçeden destek sağlıyor. Açıklamada, yardımın genel olarak tespit edilen zararın yüzde 70’i oranında olduğu, konutlar için en fazla 15 bin euro, araçlar için ise 5 bin euroya kadar ödeme yapılabildiği ve kişi başına toplam desteğin 20 bin euro ile sınırlandırıldığı belirtildi.
Öte yandan yetkililer, söz konusu fırtına için yasal olarak “doğal afet” ilanı şartlarının oluşmadığını vurguladı. Bu tür bir ilan yapılmış olsaydı bile, mevcut mevzuata göre sağlanacak desteğin genellikle zararın yaklaşık yüzde 5’iyle sınırlı kalacağına dikkat çekildi.
Başvuru sürecinin tüm aşamalarında 150’den fazla belediye çalışanının görev aldığı ifade edilirken, henüz sonuçlandırılmayan başvuruların incelenmesinin sürdüğü bildirildi.
Kalan başvurulara ilişkin yeni hak sahipleri listelerinin Temmuz ve Eylül 2026’da açıklanması bekleniyor.










