AB: Orta Doğu’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için tek yol iki devletli çözümdür

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, iki devletli çözümün Orta Doğu’ya kalıcı barış ve istikrar getirilmesi için uygulanabilir tek yol olmaya devam ettiğini belirtti.

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen, İsrail ve Filistin’den sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Avrupa Birliği (AB) ve çok sayıda ülkeden üst düzey temsilcinin katıldığı “İki Devletli Çözüm, Barış ve Bölgesel Güvenlik İçin Paris Çağrısı Forumu”nda konuşan Kallas, sivil toplumun barışın sağlanması için kilit öneme sahip olduğunu kaydetti.

Kallas, “İki devletli çözüm, Orta Doğu’ya kalıcı barış ve istikrar getirilmesi için uygulanabilir tek yol olmaya devam etmektedir. Ateşkesin sağlanmasına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2803 sayılı kararının kabul edilmesine rağmen durum hala kırılgandır. Bu çözüm, hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin güvenlik, onur ve barış içinde yaşayabilmelerinin tek yoludur.” değerlendirmesinde bulundu.

Kapsamlı plan doğrultusunda Hamas’ın silahsızlanması, İsrail’in de güçlerini geri çekmesi ve sınır kapılarının tamamen yeniden açılmasını sağlaması gerektiğini aktaran Kallas, “İnsani yardım Gazze’ye herhangi bir engelle karşılaşmadan ulaştırılmalı ve yeniden toparlanma çalışmaları başlamalıdır.” çağrısında bulundu.

Kallas, işgal altındaki Batı Şeria’daki durumun da aynı derecede endişe verici olduğunu belirterek, “Yasa dışı İsrail yerleşimleri benzeri görülmemiş bir hızla genişlemeye devam ederken, yerleşimcilerin şiddet eylemleri yeterli düzeyde hesap verebilirlik olmaksızın artmaktadır.” uyarısını yaptı.

Fransa, İsrail-Filistin meselesine iki devletli çözüm çağrısını yineledi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, forumun kapanışında konuştu.

Barrot, bu forumu “barıştan yana olan tarafın, savaştan yana olan tarafa karşı kazanacağına ilişkin bir direniş” olarak niteledi.

Geçen yıl iki devletli çözüm çağrısı ile benzer bir organizasyon yaptıklarını ve Fransa’nın, Filistin Devleti’ni tanıma kararı aldığını hatırlatan Barrot, Gazze’de varılan ateşkese dikkati çekti.

Barrot, “Şu an Gazze’de bir ateşkes var, kusurlu olsa da sürekli ihlal edilse de en azından bir ateşkes var.” dedi.

Gazze’nin hala “dayanılmaz bir insani felaketin” içinde olduğunu belirten Barrot, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin şiddetini sürdürdüğünü dile getirdi.

Savaşın Lübnan ve İran’ı da içine alarak tüm Orta Doğu’ya yayılma tehlikesi olduğunu söyleyen Barrot, ülkesinin İsrail-Filistin meselesine yönelik iki devletli çözüm çağrısını yineledi.

Ayrıca Barrot, bu yıl İsrail ve Filistin’de yapılacak seçimlerin iki taraf arasındaki sorunların çözümünde bir başlangıç noktası niteliği taşıyacağı değerlendirmesinde bulundu.








AA

Read Previous

AB’nin yeni göç ve iltica kuralları yürürlüğe girdi

Read Next

Kosova, Balkanlar’da en düşük maaşlara sahip ülke