Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı son ekonomik tahminleri değerlendirerek, bu öngörülerin hükümetin tahminlerinden bile daha yüksek olduğunu belirtti ve yeni bir anti-enflasyon önlem paketinin hazırlandığını açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nun bahar ekonomik tahminlerine göre, Hırvatistan ekonomisinin 2026 yılında yüzde 2,7, 2027 yılında ise yüzde 2,5 büyümesi bekleniyor. Aynı raporda bu yıl Malta’nın yüzde 3,7, Polonya’nın yüzde 3,5 ve Litvanya’nın yüzde 3 büyüme kaydedeceği öngörülüyor.
Plenković, Bakanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Hırvatistan’ın son tahminlere göre hem Avrupa Birliği’nde hem de Euro Bölgesi’nde en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığını vurguladı.
Başbakan, Avrupa Komisyonu’nun büyüme tahmininin hükümetin öngörüsünden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, Maliye Bakanlığı ve makroekonomik analiz kurumlarının bu yıl için büyümeyi yüzde 2,6 olarak öngördüğünü hatırlattı. Karşılaştırma yapmak adına, AB genelinde 2026 yılı büyümesinin yüzde 1,1, Euro Bölgesi’nde ise yüzde 0,9 seviyesinde beklendiğini ifade etti.
Yeni anti-enflasyon önlemleri geliyor
Hükümetin, AB’ye daha önce katılan ülkelerle arasındaki kalkınmışlık farkını kapatmaya yönelik politikalar izlediğini belirten Plenković, Hırvatistan’ın bu doğrultuda AB ortalamasına daha hızlı yaklaşmayı sürdüreceğini söyledi.
Genel devlet bütçe açığına da değinen Plenković, Avrupa Komisyonu’nun tahminlerine göre açığın bu yıl yüzde 2,9, geçen yıl ise yüzde 3,0 seviyesinde gerçekleştiğini, 2027’de ise yüzde 2,7’ye gerilemesinin beklendiğini aktardı. AB’de birçok ülkenin daha yüksek bütçe açığına sahip olduğuna dikkat çeken Başbakan, bunun hükümetin mali istikrarı koruma politikasının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Plenković ayrıca, Avrupa genelinde artan enflasyon baskılarına da değinerek, özellikle yakıt fiyatlarındaki yükselişin bu süreci tetiklediğini söyledi. Bu nedenle hükümetin akaryakıt fiyatlarına müdahale ettiğini belirten Başbakan, yeni bir anti-enflasyon paketinin de bir süredir hazırlandığını açıkladı.
Hazırlanan paketin, vatandaşların alım gücünü korumayı, piyasadaki istikrarı sağlamayı ve enflasyonist baskıları azaltmayı hedeflediğini belirten Plenković, söz konusu önlemlerin farklı sektörleri kapsayan kapsamlı bir plan olacağını ve bu yıl içinde sonuç vermesinin beklendiğini ifade etti.











