Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova, diaspora ile iş birliğinin güçlendirilmesinin ülke için temel bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Makedonya 2025” adlı geleneksel zirve öncesinde düzenlenen kabulde konuşan Siljanovska-Davkova, diaspora ile ilişkilerin yalnızca finansal yatırımlarla sınırlı olmaması gerektiğini, bilgi, deneyim ve uzmanlığın da ülkeye kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı, coğrafi uzaklığın vatanla manevi bağların kopması anlamına gelmediğini belirterek, yurtdışında yaşayan Makedonların köken ülkeleriyle güçlü bağlarını sürdürdüklerini ifade etti.
“Fiziksel mesafe, vatana olan duygusal bağlılığın zayıfladığı anlamına gelmez. Burada, yurt dışında yaşamalarına rağmen aidiyet duygusunu, gururunu ve bağlılığını koruyan insanları görüyorum” dedi.
Siljanovska-Davkova ayrıca diaspora içinde yer alan akademisyenler, doktorlar, mühendisler, bilim insanları ve girişimcilerin başarılarının takdir edildiğini ancak devletin bu potansiyelle daha sistemli, güçlü ve dinamik bir iş birliği kurması gerektiğini vurguladı.











