Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska-Davkova, çifte vatandaşlıkla ilgili olası sınırlamaların yalnızca milletvekilleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti.
Silyanovska-Davkova, bu tür bir düzenlemenin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlar gibi diğer üst düzey devlet görevlerini de kapsaması gerektiğini ifade etti.
“Hukuki zemin mevcut”
Mevcut anayasa ve yasaların çifte vatandaşlığa izin verdiğini hatırlatan Silyanovska-Davkova, buna rağmen belirli kamu görevleri için güvenlik ve devlet çıkarları doğrultusunda sınırlama getirmenin hukuken mümkün olduğunu söyledi.
Mevcut uygulamalara örnek verdi
Cumhurbaşkanı, hâlihazırda bazı görevler için benzer kısıtlamaların bulunduğunu belirterek, özellikle büyükelçiler ve Ulusal Güvenlik Ajansı başkanı için uygulanan kuralları örnek gösterdi.
“Hak kaldırılmıyor, görev süresince askıya alınıyor”
Silyanovska-Davkova, önerilen yaklaşımın çifte vatandaşlık hakkını tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmediğini vurguladı.
Buna göre, üst düzey göreve gelen kişilerin görev süresi boyunca diğer vatandaşlıklarından feragat etmeleri gerekecek.
Açıklama, ülkede çifte vatandaşlık ve kamu görevleriyle ilgili yürütülen tartışmalara yeni bir boyut kazandırdı.












