Kosova Meclisi’nde elektrik enerjisi konusu, iktidar ile muhalefet arasında sert tartışmalara yol açtı.
Ekonomi Bakanı Artane Rizvanolli, ülkede elektrik fiyatlarının bölgede en düşük seviyede kaldığını belirtirken, muhalefet milletvekilleri kötü yönetim, ithalata bağımlılık ve yatırım eksikliği suçlamalarında bulundu.
Bakan Artane Rizvanolli, enerji fiyatlarında artış olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını savundu ve muhalefetin bu konuyu siyasi amaçlarla kullanmak istediğini öne sürdü. Ayrıca ithalatın artmasının nedeninin, yıllardır yapılmayan yatırımların son dönemde gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.
Ferat Shala, Kosova Demokratik Partisi (PDK) adına yaptığı açıklamada, enerji sektöründeki kötü durum nedeniyle oturum talep ettiklerini belirtti. Shala, vatandaşların “hak etmedikleri bir bedel” ödediğini ve ülkenin enerji ithalatına bağımlı hale geldiğini söyledi.
Janina Ymeri ise Kosova Demokratik Birliği (LDK) adına hükümeti enerji sektörünü kontrol etmekle suçladı ve sektörün bağımsızlığının sorgulanması gerektiğini dile getirdi.
Ramush Haradinaj, Kosova’nın Geleceği için İttifak (AAK) lideri olarak, “Kosova e Re” termik santral projesinin iptal edilmesini sert sözlerle eleştirdi. Haradinaj, bu iptalin Kosova açısından büyük bir kayıp olduğunu savundu.
Muhalefet, geniş kapsamlı bir parlamenter tartışma, enerji sektörünün denetlenmesi ve köklü reformlar talep ederken; iktidar, mevcut politikaları savunarak elektrik fiyatlarının bölgede en düşük seviyede olduğunu yineledi.
Tartışmalar, Kosova Demokratik Birliği (LDK) tarafından Priştine ve Ferizaj’da yapılan bir araştırmanın ardından gündeme geldi. Araştırmaya göre elektrik sayaçlarının yüzde 80’inden fazlası gerçek zamanla uyumlu çalışmıyor.
Öte yandan Enerji Düzenleme Ofisi (ZRrE), tüketicilerin faturalandırma konusunda dile getirdiği endişeleri yakından izlediğini açıkladı. Kurum, ilgili taraflarla iş birliği içinde tüketicilerin zarar görmesini önlemek ve ölçüm sürecinin adil ve şeffaf olmasını sağlamak için gerekli adımların atılacağını bildirdi.
ZRrE ayrıca KEDS ve KESCO şirketlerinin yasal çerçevede faaliyet gösterdiğini ve gelirlerinin düzenleyici kurum tarafından belirlendiğini, bu nedenle olası hatalardan kazanç sağlama ihtimallerinin sınırlı olduğunu vurguladı.











